Când e bine să îţi cumperi o casă. Cea mai avantajoasă perioadă din an
Cumpărarea unei case este o decizie extrem de importantă pentru fiecare dintre noi. Atunci când luăm o hotărâre în acest sens trebuie însă să ţinem cont de mai mulţi factori.
De Redactia Observator la 03.01.2024, 07:05Cumpărarea unei case este o decizie fundamentală în viaţa oricui, o decizie care poate uneori schimba cursul vieţii. Alegerea se face şi în funcţie de buget, şi în funcţii de nevoile specifice unei anumite situaţii, dar şi în funcţie de cum oscilează piaţa imobiliară.
Când e bine să cumperi o casă
Cel mai potrivit moment pentru a cumpăra o casă este în timpul primăverii, spun specialiştii în domeniu. O dată cu trecerea sezonului rece, piaţa imobiliară începe să se "dezgheţe", iar anunţurile răsăr unul după altul pe site-urile de imobiliare. Începutul primăverii este doar perioada de încălzire, perioada în care cei care doresc să vândă o casă sau o proprietate îşi postează ofertele. Experţii spun că ar fi ideal să nu ne grăbim, luna optimă pentru a face pasul decisiv fiind luna aprilie.
Vara, fiind şi sezon estival, mişcarea pe piaţa imobiliară este destul de redusă. Cele mai indicate luni pentru a cumpăra o casă sunt iunie şi iulie. Specialiştii sunt de părere că cei care cumpără o locuinţă în această perioadă sunt cei serioşi clienţi pentru că au ales să facă o astfel de achiziţie în loc să cheltuie banii pe concedii. În ceea ce priveşte toamna, lunile septembrie şi noiembrie sunt cele mai bune pentru piaţa imobiliară. În acest caz trebuie ţinut cont însă de un lucru: partea de amenajări interioare s-ar putea să dureze mai mult decât ar fi normal şi asta pentru că cei care cumpără o casă în aceste luni vor să se mute până vin sărbătorile de iarnă, iar furnizorii vor fi suprasolicitaţi şi supraaglomeraţi.
- Legea care interzice închirierea apartamentelor din clădiri cu risc seismic a fost promulgată. Excepţia de la...
- Cum ar putea arăta Piaţa Matache după reconstruire. Ce promite Clotilde Armand despre hala demolată într-o...
- Cu cât se închiriază un apartament de 40 de mp în Cluj. "Dacă ajungi pe marginea patului, dai cu capul în dulap"
Iarna este o perioadă rezervată celor cărora nu le place să liciteze pentru o locuinţă. Pentru că nu sunt foarte mulţi doritori, rămâne doar ca tu să ai bugetul necesar pentru a cumpăra o casă, fără să ai stresul că te lovi de o altă ofertă mai avantajoasă pentru cel care vinde. Singurul dezavantaj în acest scenariu este că dacă locuinţa ar avea nevoie de reparaţii, acestea vor fi mai greu de realizat având în vedere condiţiile meteo.
Care e cea mai bună zi pentru a cumpăra o casă
Specialiştii din piaţa imobiliară au identificat şi care sunt cele mai bune zile pentru a cumpăra o casă. Potrivit datelor, zilele de la începutul fiecărei luni sunt ideale pentru a face o ofertă în vederea achiziţionării unui imobil. Şi asta pentru că, cel puţin la nivel psihic, îi oferi celui care vinde senzaţia că nu va mai trebui să plătească utilităţi sau încă o lună de credit în cazul în care se află într-o asemenea situaţie.
Cea mai bună zi pentru a cumpăra o casă este ziua de marţi. Şi asta pentru proprietarul îşi face deja griji că nu a reuşit să vândă proprietatea nici săptămâna care a trecut, nici în weeekend-ul trecut. Acest lucru îţi va oferi un avantaj la nivel psihologic, el fiind tentat să accepte chiar şi o ofertă mai mică pentru a scăpa de griji.
De partea cealaltă, dacă te afli în situaţia în care tu eşti cel care vrea să vândă atunci ziua de joi e cea mai indicată pentru a pune un anunţ de vânzare. Acest lucru oferă avantajul de a te poziţiona printre cele mai noi oferte prezentate, iar potenţialii cumpărători vor fi tentaţi să vină la vizionare prima dată la tine.
Şi tot pentru cei care vor să vândă o casă, un ultim sfat: nu cereţi niciodată un preţ care termină cu zero. Studiile arată că o casă scoasă la vânzare cu preţul de 68.876 de euro, să zicem, se va vinde mai repede decât una cu preţul de 60.000 de euro. Chiar dacă diferenţa de preţ este sesizabilă cu ochiul liber în favoarea ultimei oferte, prima va fi mai atractivă din punct de vedere psihologic. Explicaţia? O sumă rotundă, 60.000 de euro în exemplul nostru, este considerată a mai mare decât 68.876 de euro, chiar dacă ţine de domeniul evidenţei că nu este aşa.