Cat exportăm și cât importăm. Ce produse românești ajung peste hotare
Anul 2016 a fost unul record pentru exporturile românești. Am avut un avans de peste cinci procente față de anul anterior.
De Redactia Observator la 24.07.2017, 11:08Anul 2016 a fost unul record pentru exporturile românești. Am avut un avans de peste cinci procente față de anul anterior.
România a încheiat anul trecut cu un nivel-record al exporturilor, de 57,4 miliarde euro, în creştere cu 5,1% faţă de 2015, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Importurile au avansat și ele cu 7,5 procente. Țara noastră exportă produse din mai multe categorii, de la mașini până la alimente. Iată care sunt produsele pe care le trimitem peste hotare și ce cumpărăm din străinătate
Ce exportăm și ce companii românești au trecut granițele
Maşinile şi echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerţul exterior anul trecut, cu 47% la export. Cele mai vândute produse manufacturate în România au fost piesele auto și diversele componente pentru autoturisme realizate la numeroasele fabrici situate în zona de Vest a țării - Cluj, Alba, Arad, Brașov.
- Marea Britanie şi SUA se pregătesc de un acord comercial post-Brexit: "Ieşirea din UE oferă o oportunitate fără...
- MODIFICĂRI MAJORE privind asigurarea RCA! Şoferii care nu produc accidente vor plăti poliţe RCA cu 50% MAI MICI
- Cifre EUROSTAT: România a avut a treia cea mai mică inflaţie anuală din UE în iunie
Cerealele reprezinta și ele o parte importanta din exporturile realizate în 2016, fiind urmate de produse din sfera IT&C. Anul trecut am exportat gadgeturi - telefoane şi tablete în mod special - de câteva milioane de euro. Produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul au reprezentat 8,4% din exporturi, în timp ce produsele chimice au acoperit 4,3% din exporturi şi 13,5% din importuri.
De menționat sunt și companiile românești care s-au extins peste hotare și au produse atractive pentru piața din afara granițelor noastre. Fie că vorbim despre companii de securitate cibernetica, fie ca discutăm despre materiale de construcții, așa cum este Arabesque, o companie pornită de Cezar Rapotan în Galați, cert este că unii antreprenori români au reușit să își clădească afaceri chiar și în străinătate.
Pentru anul acesta, previziunile sunt unele optimiste, mai ales că am exportat în primele cinci luni ale anului cu 11% mai multe bunuri decât în perioada similară a anului 2016, evoluţie care plasează România în top 10 european în funcţie de creşterea exporturilor, arată datele Eurostat. În aceste cinci luni am exportat bunuri în valoare totală de 25,8 miliarde de lei.
Importurile rămân la un nivel ridicat, iar pentru 2017 se așteaptă noi creșteri
Anul trecut, importurile au crescut cu 7 procente. Şi la importuri, tot produsele din sfera auto - mașini și componente ocupa primul loc, cu o pondere de 38,0% la import. Totodată, am importat produse alimentare, băuturi și tutun mai mult decât am exportat. Peste 8% din totalul importurilor fiind din aceasta arie.
Pentru 2017, datele deja indica o creștere alerta și în ceea ce privește importurile. Acestea au crescut cu 13% faţă de ianuarie-mai 2016, până la 30,2 miliarde de euro. Așadar, deficitul balanţei comerciale la comerţul internaţional de bunuri a crescut cu aproape 18 procente.
În acest an, maşinile şi echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerţul exterior în ianuarie, cu 48,3% la export şi 36,9% la import, fiind urmate de alte produse manufacturate, cu 33,2% la export şi 30% la import. Alimentele, băuturile şi tutunul au reprezentat 6,8% din exporturi şi 8,3% din importuri, în timp ce produsele chimice au acoperit 4,2% din exporturi şi 12,9% din importuri.
În clasamentul exportatorilor, România se află pe locul al 16-lea în Uniunea Europeană, în urma unor țări precum Cehia, Slovacia sau Ungaria.