Ce este RIP DEAL, metoda prin care 3 români au încercat să obţină 400.000 de euro în criptomonede de la o femeie de afaceri din Cluj
Anchetatorii români, în colaborare cu cei din Germania, au prins şi reţinut trei bărbaţi care au încercat să înşele cu 400.000 de euro o femeie de afaceri din Cluj aflată în căutare de investitori pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar. Folosind acte false, cei trei, împreună cu un alt suspect, cetăţean româno-german, au pretins că pot intermedia investiţii de 10 milioane de euro în proiect, cerând clujencei să introducă, într-un portofel electronic, 400.000 de euro în criptomonede, drept garanţie privind comisionul la finalizarea ansamblului imobiliar, notează news.ro.
De Redactia Observator la 26.10.2022, 16:19- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Metoda de înşelăciune, denumită RIP DEAL, a fost pusă în aplicare de patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 31 şi 59 de ani, trei din municipiul Bucureşti şi un cetăţean româno-german cu domiciliul în Nürnberg, Germania. Cei patru au abordat, în vara acestui an, o femeie din Cluj, care a anunţat public faptul că este în căutare de investitori pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.
Trei dintre cei patru a fost prinşi în flagrant
„Bărbaţii, sub false identităţi, ar fi intrat în legătură cu femeia în contextul unui anunţ postat de aceasta pe o platformă online, în vederea identificării de investitori, pentru un proiect imobiliar, care ar fi urmat să fie demarat pe un teren achiziţionat şi deţinut în acest scop. În cadrul uneia dintre întâlnirile pe care femeia le-a avut cu un reprezentant al presupuşilor investitori, i s-ar fi explicat cum cei 400.000 de euro ar urma să fie transferaţi de aceasta într-un portofel electronic la care doar ea ar fi avut acces, pentru a oferi garanţii cu privire la seriozitatea intenţiilor ei de a remite comisionul după finalizarea tranzacţiei. De asemenea, în cadrul uneia dintre întrevederi, desfăşurată în municipiul Cluj-Napoca, reprezentantul i-ar fi prezentat femeii un act de identitate, aparent emis de autorităţile din Belgia. Ulterior, s-ar fi stabilit şi desfăşurat o întâlnire între presupuşii investitori şi aceasta, în Innsbruck, Austria”, transmite, miercuri, Poliţia Română.
Trei dintre cei patru a fost prinşi în flagrant delict, marţi, în timp ce încercau să primească suma cu care au vrut să o înşele pe clujeancă. În paralel, la locuinţa unuia dintre bucureşteni, dar şi la cea din Germania a bărbatului cu dublă cetăţenie, au avut loc percheziţii. În urma controalelor corporale si a percheziţiei autoturismului cu care aceştia s-au deplasat, au fost descoperite şi ridicate 6 telefoane mobile, 4 portofele electronice, un laptop, dar şi un document de identitate fals, aparent emis de autorităţile belgiene.
În cadrul percheziţiei care s-a desfăşurat la locuinţa unuia dintre bărbaţi, în municipiul Bucureşti, au fost descoperite şi ridicate alte 4 documente de identitate false, care păreau a fi emise de autorităţi malteze, belgiene şi elveţiene. Cei trei români prinşi în flagrant în Cluj Napoca au fost reţinuţi, sub acuzaţiile de tentativă de înşelăciune şi fals în înscrisuri oficiale.