BOMBĂ CHIMICĂ! Îngheţata poate fi PERICULOASĂ! Ce sortimente trebuie NEAPĂRAT evitate
Adorată de cei mici şi irezistibilă pentru cei mari, îngheţata se vinde în această perioadă mai bine ca orice. Cu toate astea, nu strică să aruncaţi o privire pe etichete înainte să gustaţi. Unele sortimente conţin mai mult zahăr, apă şi coloranţi, decât ciocolată sau fructe, aşa cum ar trebui. Pe piaţă există însă şi varianta sănătoasă: îngheţata artizanală, făcută natural, al cărei gust au început să îl cunoască şi românii.
De Redactia Observator la 02.06.2017, 22:13Adorată de cei mici şi irezistibilă pentru cei mari, îngheţata se vinde în această perioadă mai bine ca orice. Cu toate astea, nu strică să aruncaţi o privire pe etichete înainte să gustaţi. Unele sortimente conţin mai mult zahăr, apă şi coloranţi, decât ciocolată sau fructe, aşa cum ar trebui. Pe piaţă există însă şi varianta sănătoasă: îngheţata artizanală, făcută natural, al cărei gust au început să îl cunoască şi românii.
Odată cu începutul verii s-a dat startul şi vânzărilor de îngheţată. Parcurile sunt pline cu tonete, iar cei mici roiesc în jurul lor.
-Explozie de fructe.
-De ce explozie de fructe, îţi place cea cu fructe?
- Românii vor să adopte doar copii mici, dacă se poate blonzi şi cu ochii albaştri! Copiii peste 7 ani au şanse...
- O fostă pacientă a doctorului Burnei, imobilizată în pat, are dovada medicală a erorilor acestuia şi îi cere...
- Tehnologia ne face viaţa mai uşoară, dar ne-o fură cu totul! Orice mişcare facem, e monitorizată
-Da.
În realitate, acest tip de îngheţată pare a fi mai degrabă o explozie de E-uri şi coloranţi. O spune Costel Stanciu, preşedintele APC: "Din păcate, preţul mic al multor sortimente, există sortimente de îngheţată şi sub un leu, trebuie să îi dea de gândit consumatorului, adică trebuie să îşi pună întrebări legate de compoziţia produsului respectiv."
Compoziţie în care mai intră şi arome artificiale, cum ar fi caragenanul, acidul citric, extractul de coșenilă, zahărul în exces şi extrem de multe E-uri.
Unele sortimente au trecute pe etichetă ca ingrendiente de bază zahărul, apa sau laptele praf. Părinţii recunosc însă că nu se pot împotrivi dorinţelor celor mici.
Fără E-uri însă, dar mai puţin cunoscută, este îngheţata artizanală. Mai scumpă decât cea obişnuită, este o alternativă la fel de delicioasă, dar mai sănătoasă pentru cei mici.
Din această gelaterie pleacă spre clienţi aproximativ 60 de kilograme de îngheţată artizanală pe zi. Dacă într-o îngheţată industrială cantitatea de aer ajunge la 100%, aici sunt maxim 15%. După care ingrendientele, prospeţimea, temperatura de servire care este undeva între minus 12 şi minus 14 grade. Faţă de cea industrială, păstrată chiar şi la peste -20 de grade celsius.
Dacă preţurile îngheţatei din comerţ pleacă de la un leu, cea naturală costă între 5 şi 7 lei cupa.
În prezent, consumul anual de îngheţată din România este unul dintre cele mai scazute din Europa.