Cîțu spune că nu există bani pentru dublarea alocațiilor: "De unde să luăm acești bani? Să taxăm populația mai mult?"
Ministrul Finanțelor a declarat că pur și simplu nu există soluție pentru finanțarea majorării alocațiilor, pentru că legea PSD s-a aprobat după ce s-a constituit bugetul prevăzut pentru anul 2020.
De Veronica Micu la 08.06.2020, 09:04- Dublarea alocațiilor ar putea fi atacată la CCR
- Cîțu: "Vedem dacă putem să amânăm pentru viitor".
Florin Cîțu a explicat că, pentru a suporta majorarea alocațiilor, Guvernul ar avea nevoie de un plus de finanțare de 6,3 miliarde de lei.
"Suntem în plină criză globală. De unde să luăm acești bani? Să taxăm populația mai mult? Să tăiem de la investiții sau să ne împrumutăm și mai mult? Nimeni nu spune de unde putem scoate acești bani", a declarat ministrul Cîțu la Digi24, potrivit g4media.ro.
El spune că alocaţiile au fost majorate în Parlament fără să aibă sursă de finanţare, astfel că legea este neconstituţională.
"Costurile sunt de circa 6 miliarde, economia este în criză, este o criză globală, nu ai cum să discuţi despre aşa ceva (...) Vedem dacă putem să amânăm pentru viitor", a mai spus Cîţu.
Pe de altă parte, parlamentarii social-democrați au amenințat că vor depune moțiune de cenzură, dacă legea privind majorarea alocațiilor nu va fi promulgată.
Dublarea alocațiilor ar putea fi atacată la CCR
Ludovic Orban a anunțat, vineri, că analizează modul în care poate ataca la Curtea Constituțională legea care dublează alocațiile copiilor.
Premierul a făcut un apel la responsabilitate și le-a transmis parlamentarilor să nu mai voteze "pomeni" și "creșteri de cheltuieli pentru care nu există resurse financiare".
"Suntem în analiză (cu privire la posibilitatea de a ataca dublarea alocațiilor copiilor la CCR – n.r.). Noi suntem un guvern responsabil. Tot ceea ce votează Parlamentul de o bună bucată de timp nu are nicio legătură cu realitatea economică din România – noi și noi acte normative care generează scăderi de venituri, care generează noi cheltuieli și care riscă să arunce România în haos. Nu e normal. Fac apel la responsabilitate către membrii Parlamentului – nu mai votați astfel de acte normative, nu mai votați pomeni, nu mai votați creșteri de cheltuieli pentru care nu există resurse financiare", a declarat Ludovic Orban.
Dublarea alocațiilor de stat pentru copii a fost decisă, miercuri, în Parlament, unde deputații au votat pentru respingerea OUG-ului dat de Guvernul Orban pe amânarea majorării alocațiilor.
Dacă preşedintele nu retrimite legea în Parlament şi nici nu este atacată la Curtea Constituţională, 3,6 milioane de copii vor primi de două ori mai mulţi bani chiar de la 1 iulie.
Alocaţiile cresc de la 150 la 300 de lei pentru copiii între 2 şi 18 ani şi de la 300 la 600 de lei pentru cei cu vârsta de până la 2 ani şi pentru cei cu handicap.