Conac în stil neogotic desprins parcă din basme, scos la vânzare. Cât costă monumentul istoric, ridicat în 1812
O bijuterie arhitecturală, aflată în județul Neamț, va fi scoasă la vânzare. Este vorba despre Conacul Bogdan, un monument istoric, în stil neogotic, din comuna Gâdinţi, care costă nu mai puțin de 350.000 de euro, potrivit anunțului Romania Sotheby's International Realty. Corpul principal, monument istoric clasa B, împreună cu cele zece anexe, se desfăşoară pe 1,75 hectare.
De Redactia Observator la 30.01.2023, 09:15Castelul a fost ridicat în anul 1812, de către boierul Dimitrie Bogdan şi soţia sa, Georgeta, alături de biserica cu hramul Sfântului Dumitru, unde sunt înmormântaţi.
Corpul principal, monument istoric clasa B, reprezentativ pentru patrimoniul local, împreună cu cele zece anexe, se desfăşoară pe 1,75 hectare. Clădirea principală are o suprafaţă construită desfăşurată de 1.406 mp, relatează news.ro.
Stilul neogotic creionează faţada unui castel cu turn şi turle zvelte strânse parcă într-o centură din corpuri de clădire cu regim P+1. Turnul central poartă o emblemă în centru, sub golurile de aerisire - bourul Moldovei şi stema familiei Bogdan.
Un boier Bogdan apare menţionat la curtea lui Lăpuşneanu, altul este ucis mai târziu de Duca Vodă. Fiul acestuia, marele hatman Lupu Bogdan, a fost şi el prigonit de Duca Vodă şi exilat în Polonia şi Valahia. Tot el a negociat cu Brâncoveanu în numele lui Vodă Antioh Cantemir, iar fiul său, Ioan, mare logofăt, slujeşte pe Grigore Ghica Vodă şi se încuscreşte cu alt principe, Dimitraşco Racoviţă. Un alt urmaş va fi senator sub domnia Principelui Carol. Tradiţia familiei explică bourul şi leul cu sabie de pe arme printr-o descendenţă nedovedită din Ştefan cel Mare. Cert este că familia Bogdan apare în documente începând cu secolul XV.
- Un conac boieresc stă să cadă peste elevii unei şcoli. Pe hârtie monument istoric, în realitate este "pericol...
- Conac interbelic cu 11 camere, de pe moșia fostului boier Vintilă Cornățeanu, scos la vânzare. Cât costă
- Conacul Roşianu din Gorj, restaurat după ani de nepăsare. În ce va fi transformat castelul
Elementele de inspiraţie clasică: frunzele de acanth, capetele de lei şi capitelurile corintice simplificate
Ornamentaţia faţadei, fără a epata, conturează goluri şi nivele într-un stil elegant şi discret. Intrarea se face de pe un peron scund, pe sub trei arcade cu stâlpi solizi decoraţi cu panouri marcate în ciment. Deasupra este o logie care preia simetric ideea parterului însă plusează cu o arcadă centrală mai largă, mai înaltă şi brodată simplu cu un fir alb.
Elementele de inspiraţie clasică sunt frunzele de acanth, capetele de lei şi capitelurile corintice simplificate. Pe laterale balcoane cochete au uşi în patru foi şi ancadramente bogat detaliate.
Pe faţada din spate, intrarea se face de pe un peron scund în două trepte susţinut de patru coloane cu baza simplă. Ferestrele sunt dispuse simetric, una pe centru şi câte una în stânga-dreapta, cu ancadramente simple. Altei intrări cu peron larg şi scund îi corespunde o terasă la etaj şi, deasupra uşii acesteia, un fronton bogat. Sub podeaua terasei sunt decoraţiuni bogate.
Acoperişul de tablă are aspect de piele de peşte, solzi gri, solzi albăstrui şi alţii ruginii păstrând în ei trecerea timpului şi a ploilor. Conacul a adăpostit un spital psihiatric.