Economia mondială, puternic afectată de pandemie
Criza coronavirus a declanşat efecte economice dramatice în toată Europa. E drept că cel mai afectate au fost persoanele vârstnice, însă şi tinerii au avut de suferit. Mulţi şi-au pierdut locurile de muncă, după ce afacerile au fost închise. Unii se tem că şocurile cauzate de pandemie ar putea traumatiza ireversibil întreaga lor carieră.
De Redactia Observator la 21.06.2020, 13:20- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- BCE estimează milioane de șomeri, în Europa
- 4 din 10 tineri, afectați economic de pandemie
Statisticile arată că 1 din 6 tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani şi-au pierdut locul de muncă sau au fost disponibilizaţi temporar de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Situaţia nu arată prea bine nici pentru cei care au mers în continuare la muncă. Salariaţii şi-au văzut numărul de ore lucrătoare scăzând cu 23%.
La nivel mondial, mai bine de 4 din 10 tineri cu vârste între 15 şi 24 de ani lucrau în sectoarele economice care au fost cel mai puternic lovite de COVID-19.
Chiar şi în aceste condiţii, există diferenţe între zonele de pe continent. Cel mai grav stau lucrurile în sudul Europei, în ţări precum Italia, Spania, Grecia sau Franţa. Este vorba, mai ales, despre state în care rata şomajului în rândul tinerilor era oricum semnificativ mai mare decât media Uniunii Europene, din cauze ce ţin în mare parte de munca sezonieră şi de importanţa sezonului turistic.
Banca Centrală Europeană a estimat luna aceasta că, în cel mai rău caz, rata şomajului ar putea creşte la un record istoric de 12,5% anul viitor. Acest lucru ar însemna 7 milioane de locuri de muncă pierdute.