Antena LIVE

Curs valutar

Video

Cum a eșuat statul la fiscalizarea bacșișului. Topul județelor în care au fost declarate cele mai mari sume obținute astfel

Lăsăm bacşiş mai mare atunci când mergem la restaurant, dar cu toate astea statul nu reuşeşte să fiscalizeze decât a treia parte din cât şi-a propus. Mai exact, în primele 6 luni din acest an s-au încasat doar 16 milioane de lei, cu mult sub aşteptările autorităţilor. Explicaţiile specialiştilor? Multe localuri care nu declară tot bacşişul primit. 

De la 10.09.2024, 19:41

Cei mai mulţi clienţi care ajung la acest restaurant din sectorul 3 al Capitalei obişbuiesc să lase bacşiş.

"Undeva la 90% lasă undeva la 10%. Mai sunt şi cazuri excepţionale, care lasă mai mult de atât. Şi un procent mic care, din diferite motive, nu lasă sau evită să lase tips. Lăsăm la latitudinea clientului. În funcţie de cât de satisfăcut a fost în locaţie, acesta va alege singur care e procentajul de tips pe care îl va lăsa", a declarat Petre Ivan, proprietar restaurant.

Bacșișul a crescut 

La nivelul întregii pieţe a restaurantelor, bacşişul a crescut. "Cel puţin 10%. Şi, de cele mai multe ori, dacă e indicat pe notă, şi 15%. Depinde de cât de drăguţi au fost. Şi dacă chiar merită valoarea respectivă", spune un client.

Pe acelaşi subiect

"Există o creştere a bacşişului de la 9%, cât era media în industrie înainte de promulgarea legii, la la 10,5%, în această vară. Deci aproape cu 20% a crescut bacşişul din industrie", a declarat Daniel Mischie, vicepreşedinte HORA.

Chiar şi aşa. Statul nu reuşeşte să adune prea mulţi bani de pe urma impozitării bacşişului. În 2023, şi-a propus să colecteze 90 de milioane de lei, dar a reuşit să adune de 3 ori mai puţin, adică 30 de milioane de lei. Iar în primele 6 luni din 2024 a reuşit să adune doar 16 milioane de lei.

"Este foarte posibil ca în multe locuri bacşişul să nu se dea pe nota de plată, ci informal, cum se dădea până la reglementare. Nu pot fi urmărite", a declarat Dan Schwartz, analist fiscal.

"Mi s-a spus că pot să las 10%. Şi mi s-a spus că e mai bine să las cash, decât cu cardul", spune un client.

"Tot ce înseamnă creşterea preţurilor se încurajează şi piaţa neagră, din păcate. Sunt două opinii aici. Una că.de ce se impozitează, cealaltă că e foarte bine că se impozitează", a declarat Dragoș Panait, consultant Horeca.

Topul județelor care au declarat bacșișul

În 2024, în topul județelor în care au fost declarate cele mai mari sume obținute prin bacșis se află București, Cluj, Ilfov, Constanța și Brașov. La polul opus, cu cele mai mici valori, sunt judeţele Brăila, Caraș-Severin, Vaslui, Călărași și Vrancea.

"Reglementarea bacşişului a ajutat foarte mult contribuabilii. Nu va ajuta bugetul statului în sensul creşterii spectaculoase a încasărilor la buget", a declarat Dan Schwartz, analist fiscal.

"Nivelul impozitului care se încasează din bacşiş e raportat la nivelul încasărilor care sunt fiscalizate în această industrie", mai spune Daniel Mischie, vicepreşedinte HORA.

Legea care prevede impozitarea cu 10% a bacşişului a intrat în vigoare la începutul anului trecut. Clienţii pot lăsa între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. 

Mădălina Chiţac

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva. ...

bacsis restaurant fiscalizare
Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu au aceste obiecte în mașină. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 18.09.2024
Rușii sunt rugați să ajute și în pauzele de muncă la creșterea natalității
spotmedia.ro
Publicat 17.09.2024
Un oraș românesc seamănă izbitor cu Roma și Istanbul, fiind construit pe...
Gandul
Publicat 18.09.2024
Schimb de focuri în centrul Moscovei, lângă Kremlin. În atac sunt implicați...
Adevărul
Publicat 18.09.2024
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician...
A1
Publicat 16.09.2024
Horoscopul zilei de 19 septembrie 2024. Taurii trebuie să privească cu...
CaTine
Publicat 18.09.2024
Larisa Uță a răspuns la întrebarea: ”I-ai cerut 250.000 euro?” Ce avere...
spynews.ro
Publicat 18.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Ce ingrediente folosesc unguroaicele atunci când pun varză la murat, pentru a fi...
Click.ro
Publicat 18.09.2024
Ultimele mesaje transmise de submersibilul Titan au fost dezvăluite. Ce s-a...
Useit
Publicat 18.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Povestea gemenilor din Tg Jiu care au plecat de acasă și sunt de negăsit de...
Redacţia.ro
Publicat 18.09.2024
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene....
libertatea.ro
Publicat 18.09.2024
Lui Sean „Diddy” Combs i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune. Câți bani era...
ZU
Publicat 18.09.2024
Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios
Hello taste
Publicat 18.09.2024
Experiențe la fel de intense ca nașterea. Ce alte dureri se aseamănă și sunt...
Deparinti
Publicat 18.09.2024
Haos pe calea ferată, din cauza inundațiilor. Anunțul făcut de CFR, după ce...
ziare.com
Publicat 18.09.2024
Confesiunile dure ale actorului Erkan Petekkaya. În copilărie a fost dus la...
Happy
Publicat 18.09.2024
Cum acționează probioticele naturale din mâncarea fermentată. Varza murată...
Medicool
Publicat 18.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024