Cum a rămas Sam Bankman-Fried fără 16 mld. de dolari, după prăbușirea FTX. E cea mai mare distrugere de avere din istorie - Bloomberg
Întreaga avere de 16 miliarde de dolari a lui Sam Bankman-Fried, cofondatorul platformei FTX, a fost "ștearsă" în ultimele zile, ceea ce reprezintă cea mai mare distrugere de avere din istorie, transmite Bloomberg.
De Redactia Observator la 14.11.2022, 15:59Căderea imperiului FTX, care a depus vineri o cerere de faliment împreună cu demisia CEO-ului Sam Bankman-Fried, înseamnă că activele deținute de mogul, asemănat cândva cu John Pierpont Morgan, au devenit fără valoare. La apogeu, în martie 2022, tânărul de 30 de ani avea o avere de circa 26 de miliarde de dolari, iar la începutul săptămânii încă mai avea aproape 16 miliarde de dolari.
Indexul Bloomberg al Miliardarilor apreciază acum valoarea operațiunilor FTX din Statele Unite, pe care Bankman-Fried le deține în proporție de 70%, la circa 1 dolar, de la mai mult de 8 miliarde de dolari în ianuarie.
De asemenea, acțiunile lui Sam Bankman-Fried în Robinhood Markets Inc, o companie de servicii financiare cu sediul în California, au fost scoase din calculul averii, deoarece erau deținute prin Alameda Research, compania implicată în căderea FTX, și ar fi putut fi folosite pentru a gira împrumuturi.
În anunțul de vienri privind falimentul, FTX a anunțat că Bankman-Fried s-a retras din funcția de director executiv și va fi înlocuit de John J. Ray III. Angajații sunt așteptați să rămână și "să îi asiste pe Mr. Ray și pe profesioniștii independenți" pe perioada falimentului.
Prăbușirea FTX. Sam Bankman-Fried, de la miliarde de dolari la zero, în doar câteva săptămâni
Imperiul lui Bankman-Fried s-a prăbușit săptămâna trecută după o criză de lichiditate. Filiala din Statele Unite, FTX.US, a îndemnat clienții joi să închidă tranzacțiile și a precizat că operațiunile financiare ar putea fi oprite în câteva zile. În Bahamas, acolo de unde era condusă FTX, autoritățile au înghețat activele filialei și ale asociaților.
Este posibil totuși ca Bankman-Fried să dețină active care nu sunt monitorizate de Indexul Bloomberg, ținând cont că Alameda a făcut profituri de 1 miliard de dolari în 2021 și FTX a avut câteva sute de milioane de dolari pe plus. Acesta ar fi investit circa 500 de milioane de dolari în fonduri gesionate de Sequoia și alte fonduri de investiții, dar dacă operațiunile s-au făcut tot prin Alameda, firmă pe care a cofondat-o și care și-a declarat la rândul ei falimentul, banii ar putea fi considerați pierduți. În Statele Unite ar fi fost deschisă o investigație pe numele lui Bankman-Fried.