Cum îți faci PFA. De ce acte ai nevoie și cât costă
Impozitele mari aplicate pe venituri i-au făcut pe 400.000 de români să prefere să-și încaseze salariile ca PFA (Persoană Fizică Autorizată). Procedura de înființare a unui PFA este relativ simplă, costurile mici, iar condițiile nu sunt restrictive.
De Redactia Observator la 30.09.2016, 14:42Impozitele mari aplicate pe venituri i-au făcut pe 400.000 de români să prefere să-și încaseze salariile ca PFA (Persoană Fizică Autorizată). Procedura de înființare a unui PFA este relativ simplă, costurile mici, iar condițiile nu sunt restrictive.
De la 1 ianuarie 2016, PFA-urile sunt obligate legal să plătească la stat și contribuțiile la CAS (de 10,5% sau 26,3%), asta pe lângă CASS (de 5,5%) și impozitul pe venit de 16%.
Asta a complicat puțin calculele românilor care vor să fie la zi cu plata datoriilor către stat. Și cum orice neclaritate sau greșeală matematică te poate pune în situația delicată de a figura pe listele negre ale datornicilor, cei mai mulți au început să folosească un calculator de venituri pentru un PFA, care le indică exact suma pe care trebuie să o achite. Pe lângă faptul că aceasta metodă elimină riscul apariției unor erori, salvează și foarte mult timp petrecut cu calculatorul în față, după fiecare contract obținut.
În ciuda noilor taxe, PFA-ul rămâne o soluție avantajoasă pentru cei care vor să fie propriii lor șefi sau să încaseze mai mulți bani în mână de la locul de muncă prin micșorarea sarcinilor fiscale. Pot deveni Persoane Fizice Autorizate cetățenii români sau ai unor state din Uniunea Europeană, care au împlinit 18 ani, nu au săvârșit infracțiuni economice, sunt pregătiți profesional în domeniul în care vor să activeze și dispun de un sediu în care să își desfășoare activitatea, în conformitate cu prevederile din Codul Muncii.
Cum se înființează un PFA?
Cei care vor să își facă un PFA trebuie să solicite înregistrarea la Oficiul Național al Registrului Comerțului și să obțină autorizația de funcționare înainte să înceapă activitatea. Denumirea sub care va funcționa PFA-ul trebuie să respecte mai multe reguli, pe care le găsiți aici.
Odată ce ați completat cererea de verificare a disponibilității celor trei denumiri pe care le ordonați după preferințe, trebuie să achitați taxa de registru (45 de lei) și un procent aplicat taxei de registru, în valoare de 27 de lei.
În momentul în care toate aceste aspecte sunt în regulă și vi se aprobă denumirea, puteți depune la Registrul Comerțului lista de documente necesare pentru înregistrare:
● Cerere de înregistrare, în original
● Anexa 1 privind înregistrarea fiscală
● Declarație pe propria răspundere că sediul profesional respectă prevederile cerute de Codul Muncii
● Cartea de identitate sau pașaportul titularului
● Documente care atestă drepturile de folosinţă asupra sediului profesional/punctelor de lucru
● Specimenul de semnătură al persoanei fizice autorizate, în original
● Dovezile privind plata taxelor și tarifelor legale (o taxă de registru de 90 de lei și un procent aplicat taxei de registru, de 54 de lei).
Formularele care trebuie depuse pot fi luate de la sediul în care mergeți pentru a vă înregistra sau pot fi descărcate online de pe site-ul Registrului Comerțului.
Cât costă să faci un PFA?
Costurile de înființare ajung, cu totul, undeva în jurul sumei de 250-300 de lei, iar procesul de înregistrare durează aproximativ trei zile lucrătoare, potrivit avocat.net. Desființarea unui PFA nu presupune formalități complicate, procedura fiind una de radiere, care durează aproximativ o săptămână și costă puțin sub 100 de lei.
În cazul unui PFA, nu aveți nevoie de un contabil autorizat, ci puteți face singur aceste calcule, așadar cheltuielile de administrare după înființare sunt minime. Chiar și așa, cei care vor să angajeze un contabil autorizat care să le țină evidența venitului lunar plătesc mai puțin decât cei care își fac un SRL. Cheltuielile pot fi deduse dacă sunt efectuate în scopul obţinerii venitului şi justificate cu documente şi să aparţină anului financiar în care au fost efectuate. La acest capitol se încadează taxele de energie, apă, transport sau telecomunicații.
Există numeroase avantaje în a avea un PFA, mai ales în cazul antreprenorilor sau freelancerilor care încasează venituri din mai multe locuri. În România, peste 400.000 de mii de persoane lucrează ca PFA, iar aplicarea noii taxe nu i-a descurajat pe cei care vor să își simplifice schema datoriilor fiscale.
Sursă foto: Shutterstock, Copyright: goodluz