Antena LIVE

Curs valutar

Cum încearcă România să evite ratingul financiar de "înger căzut", care ar crește rapid dobânzile de împrumut - Reuters

Încercările României de a restabili încrederea investitorilor şi de a reduce cel mai ridicat deficit bugetar din UE se confruntă cu obstacole, într-un an plin de pericole politice şi afectat de riscul pierderii mult râvnitului calificativ "investment-grade" (recomandat pentru investiţii), ceea ce ar transforma țara într-un "înger căzut", se arată într-o analiză realizată vineri de Reuters.

De la 24.01.2025, 16:34
WhatsApp
Cum încearcă România să evite ratingul financiar de "înger căzut", care ar crește rapid dobânzile de împrumut - Reuters Shutterstock (arhivă)

Alegerile prezidenţiale programate în mai, după anularea votului în decembrie în urma acuzaţiilor legate de interferenţa Rusiei, face mai dificilă elaborarea unui plan credibil pentru reducerea deficitului bugetar la 7% din PIB, scrie Reuters.

Ţara intenţionează să obţină anul acesta 13 miliarde de euro via obligaţiuni internaţionale, una dintre cele mai ridicate valori în rândul pieţelor emergente.

Totuşi, vineri agenţia de evaluare financiară S&P Global ar putea înrăutăţi perspectiva ratingului la negativă, după o decizie similară a Fitch luna trecută. Ambele agenţii, precum şi Moody's, acordă deja României cel mai redus nivel al calificativului "investment-grade".

Pierderea calificativului recomandat pentru investiţii ar putea majora costurile de împrumut

 Un studiu din 2016 al Băncii Mondiale avertizează că un calificativ "junk" (nerecomandat pentru investiţii) din partea a cel puţin două mari agenţii de evaluare financiară ar spori costurile de împrumut pe termen scurt ale ţării cu aproape 200 puncte de bază în medie.

Deşi datoria României este sub nivelul mediu din UE, ţara înregistrează cea mai rapidă creştere din 2019 a împrumuturilor în rândul statelor membre ale blocului comunitar.

"Vedem deja o deteriorare din partea perspectivei investitorilor legat de costuri", a afirmat Yerlan Syzdykov, director responsabil de pieţele emergente la Amundi, în legătură cu riscurile la adresa ratingului.

Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat pentru Reuters că speră că măsurile de reducere a deficitului şi scăderile de costuri din sectorul public, propuse în Bugetul Guvernului pe 2025, vor restabili credibilitatea fiscală a ţării.

România are ca obiectiv reducerea deficitului la 2,5% până în 2031, un plan aprobat de Bruxelles săptămâna trecută

Autorităţile ar urma să emită obligaţiuni până când va fi trimis Parlamentului Bugetul pe 2025, menit să reducă deficitul, dar fără creşteri majore de taxe care, deşi nepopulare şi potenţial neatrăgătoare din perspectiva votului, sunt totuşi văzute de investitori, analişti şi agenţii de rating drept cel mai uşor remediu, ţinând cont că România are a doua cea mai scăzută pondere a impozitelor în PIB din UE, se subliniază în analiza Reuters.

Ţara a pierdut oportunitatea de a emite obligaţiuni mai devreme - înainte de volatilitatea de pe piaţă în urma inaugurării preşedinţiei lui Donald Trump - şi se confruntă deja cu costuri mai ridicate, aprobarea Bugetului fiind întârziată probabil până în februarie.

"A fost efectul turbulenţelor provocate de alegerile prezidenţiale de la finalul anului trecut şi lipsa aprobării Bugetului pe 2025 care, cred eu, au prevenit intrarea prea curând pe piaţa de obligaţiuni", susţine Viktor Szabo, manager de portofoliu la abrdn.

Luna aceasta, randamentele obligaţiunilor guvernamentale ale României pe zece ani au urcat cu 74 puncte de bază, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, de peste 8%, mult peste nivelul din Ungaria, unde se înregistra al doilea cel mai ridicat nivel, de 6,9%.

Patru alegeri anul trecut au dus la un deficit bugetar de 8,6% din PIB

Mulţi se aşteaptă ca Executivul să-l reducă după liniştirea situaţiei, dar noile alegeri prezidenţiale pun sub semnul întrebării o astfel de evoluţie. Moscova a dezminţit orice interferenţă în vot, subliniază sursa citată.

Ştefan Nanu, director general la Direcţia Generală de Trezorerie şi Datorie Publică din Ministerul Finanţelor, a afirmat că ţara "trebuie să livreze" pentru acel plan 2031, care va susţine creşterea economică în timp ce se reduce deficitul.

Nanu a declarat că România ar putea, de asemenea, accesa cel puţin patru miliarde de euro de la instituţiile financiare internaţionale şi fondurile UE de redresare, precum şi 40-45 miliarde de lei (17,94 miliarde de dolari) din obligaţiunile interne.

Dar oficialii români au comentarii contradictorii referitoare la necesitatea majorării taxelor, şi nicio măsură nu este aşteptată înainte de alegerile din mai. Orice slăbiciune a stabilităţii sociale ar putea face mai dificilă adoptarea reducerilor cerute.

O altă lovitură ar putea fi iminenta revizuire a S&P. "Dominanţa fiscală este o temă dominantă pe pieţele emergente şi cele dezvoltate. Ori de câte ori nu se arată semne de presiune din partea investitorilor pentru consolidare, ei vor fi pedepsiţi", a apreciat Mikhail Volodchenko, manager de portofoliu la AXA.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

romania economie rating
Întrebarea zilei
Consideri că generaţiile tinere sunt mai puţin cumpătate în privinţa cheltuielilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Locul de muncă din România plătit cu până la 20.000 de lei pe lună. Care e...
Fanatik.ro
Publicat 24.01.2025
Cât de bine îi merge Moscovei se vede noaptea. Din satelit
spotmedia.ro
Publicat 23.01.2025
Călin Georgescu, tehnici securiste cu iz mafiot
spotmedia.ro
Publicat 21.01.2025
Pensii mărite cu 240 de lei pentru această categorie de PENSIONARI din România,...
Gandul
Publicat 24.01.2025
Pedeapsă primită de tânărul care l-a ucis cu bestialitate pe amantul mamei...
Adevărul
Publicat 24.01.2025
În premieră ȋntr-un talent show tv, concurenţii X Factor au susţinătorii cu...
A1
Publicat 24.01.2025
Horoscopul zilei de 25 ianuarie 2025. Racii se gândesc la familie. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.01.2025
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se...
spynews.ro
Publicat 24.01.2025
O descoperire remarcabilă dezvăluie un secret al Imperiului Roman: „Parcă s-a...
GSP
Publicat 21.01.2025
Se alimentează cardurile cu 200 de lei. Cui și care sunt condițiile
Click.ro
Publicat 24.01.2025
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer. Ce „chimicale...
Useit
Publicat 24.01.2025
A murit Cornel Oțelea, singurul handbalist român care a fost de trei ori campion...
Redacţia.ro
Publicat 22.01.2025
„Ascultați, Putin este pregătit, toți sunt pregătiți!” Liderul rus a...
libertatea.ro
Publicat 24.01.2025
Sean „Diddy” Combs a intentat un proces de defăimare în valoare de 50 de...
ZU
Publicat 24.01.2025
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Hello taste
Publicat 24.01.2025
Cele mai bune ceaiuri pentru relaxare după o zi lungă de iarnă. Rețete simple...
Deparinti
Publicat 24.01.2025
Aras Bulut Iynemli și-a luat rămas-bun de la colega Ahsen Eroğlu. Postarea...
Happy
Publicat 23.01.2025
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
BZI
Publicat 24.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce riscuri pentru sănătate poate avea scoaterea amigdalelor în copilărie....
Medicool
Publicat 24.01.2025