Antena LIVE

Curs valutar

Cum poți să te muți la casa ta într-o lună, chiar dacă n-ai nimic pus deoparte

Protestul băncilor împotriva legii dării în plată, prin impunerea unor avansuri minime la creditele ipotecare standard în lei de 30-35% a durat doar două luni. Măsura trimisese vânzările în cădere liberă, deoarece oamenii nu își permiteau să achite avansul cerut pentru a-și lua o locuință, în timp ce la programul Prima Casă, fondurile erau deja pe terminate.

De la 12.10.2016, 08:36
WhatsApp

Protestul băncilor împotriva legii dării în plată, prin impunerea unor avansuri minime la creditele ipotecare standard în lei de 30-35% a durat doar două luni. Măsura trimisese vânzările în cădere liberă, deoarece oamenii nu își permiteau să achite avansul cerut pentru a-și lua o locuință, în timp ce la programul Prima Casă, fondurile erau deja pe terminate.

Odată cu mărirea avansurilor, proprietarii s-au văzut și ei nevoiți să scadă prețurile locuințelor, iar pentru cei care vor să își cumpere un apartament, acesta este cel mai bun moment. Însă achiziționarea unei locuințe nu presupune doar să ai banii jos pentru avans, ci există și alte cheltuieli, de la onorariul cerut de agențiile imobiliare, până la plata notarului.

Cum poți face rost de bani rapid pentru a-ți lua casă

Dacă ai pus ochii pe un apartament și te-ai hotărât asupra lui, vei avea întâi nevoie de avansul cerut de bancă pentru a-ți acorda creditul imobiliar. Chiar și cu un salariu mediu, este greu să pui bani deoparte, mai ales când locuiești într-un oraș mare și ai costuri însemnate pentru chirie, transport sau mâncare. Vorbește cu partenerul de cuplu sau cu părinții tăi și stabiliți un plan. Înainte de criza din 2008, băncile dădeau și două credite aceleiași persoane, cât timp ratele cumulate nu depășeau un procent din salariul datornicului. Acum, cea mai simplă soluție este să iei bani de aici, unde ești asigurat și în caz de șomaj și nu te întreabă nimeni cum vei folosi bugetul respectiv. Așa îți poți finanța avansul, dar îți poți acoperi și cheltuielile cu întocmirea actelor și cu plata agentului imobiliar.

Pentru ce cheltuieli suplimentare trebuie să te pregătești

Dincolo de costul în sine al locuinței, va trebui să suporți și următoarele cheltuieli suplimentare, care pot varia în funcție de modalitatea de dobândire a apartamentului, dar și de modalitatea de plată:

Cheltuielile notariale includ taxele/impozitele către stat, timbrul judiciar, taxa de intabulare a imobilului și onorariul notarului. Suma percepută este un procent din prețul de achiziție al apartamentului. De exemplu, la o locuință de 50.000 de euro, vei plăti 750 de euro pentru întocmirea actelor la notar sau 550 de euro dacă îți cumperi apartament prin programul Prima Casă.

Comisionul perceput de agenția imobiliară reprezintă un procent din prețul apartamentului. Cifra variază între 1 și 5%, iar la suma calculată trebuie să adaugi și TVA-ul.

Cheltuielile bancare apar în cazul în care aplici pentru un credit ipotecar. În această situație, unele bănci percep un comision de analiză a dosarului, o taxă de evaluare a locuinței, precum și un comision de acordare a creditului.

Cheltuielile de posesie apar odată ce ai achiziționat locuința. Impozitul pe locuință se plătește, de regulă, la începutul anului, însă este posibil ca proprietarul să aibă pretenția să îi restitui o parte din sumă, pe lunile rămase.

Asigurarea obligatorie a locuinței sau PAD-ul te va costa 10 euro/an, în cazul în care blocul este din cărămidă nearsă, sau 20 euro/an, pentru locuințele din cărămidă sau beton armat. Această poliță te asigură împotriva dezastrelor naturale, însă, dacă vrei acoperire și pentru alte daune sau accidente, poți opta pentru o asigurare facultativă personalizată.

Cum te asiguri că ai ales cel mai bun apartament

În primul rând, trebuie să stabilești ce tip de apartament îți statisface cel mai bine nevoile. O garsonieră poate fi o investiție bună dacă plănuiești să o închiriezi sau dacă vrei să plătești o rată foarte mică. Un cuplu care plănuiește să își întemeieze o familie va avea nevoie de un apartament cu cel puțin două camere, preferabil decomandat și situat într-o zonă ușor accesibilă, cu parcuri, școli și grădinițe.

Pe de altă parte, de fiecare dată când vizitezi un apartament, este obligatoriu să te interesezi de suma care vine lunar la facturi, atât vara, cât și în anotimpul rece, dacă nu vrei să ai surprize neplăcute. Să plătești cât mai puțin la facturi este esențial, mai ales când ai de rambursat un credit pe o perioadă de câteva zeci de ani. Un bloc reabilitat sau unul din cărămidă va fi mai bine izolat, astfel încât nu vei resimți la fel de zăpușitoare căldura de vară, iar în lunile de iarnă nu vei îngheța de frig, oricât de ger ar fi afară.

Tu ești gata să te muți la casa ta? Ce buget vei aloca pentru cumpărarea locuinței?

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Lucky Business

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

banca credite ipotecare economic
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în ciorba falsă de burtă ca să aibă un gust deosebit. Ingredientul...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
De ce nu ar trebui să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit, dimineața
spotmedia.ro
Publicat 19.11.2024
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2024. Ce tradiții, obiceiuri și...
A1
Publicat 20.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului...
Redacţia.ro
Publicat 20.11.2024
Unde s-ar fi ascuns milionarul Dorel Tamaș, care a scăpat prin prescriere. El a...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024