De ce depinde profitul afacerii tale. 5 lucruri pe care ar trebui să le știi
O afacere proprie vine la pachet cu o mulțime de responsabilități, dar și cu multe satisfacții, atât de ordin financiar, cât și de ordin personal. Atingerea succesului pe plan profesional, ca propriul șef sau ca manager nu are o rețetă standard, însă sunt câteva principii pe care toți antreprenorii de succes le evidențiază atunci când sunt rugați să-și împărtășească experiențele. Iată cum se pot obține un profit mai mare și o productivitate crescută.
De Redactia Observator la 01.08.2016, 20:46O afacere proprie vine la pachet cu o mulțime de responsabilități, dar și cu multe satisfacții, atât de ordin financiar, cât și de ordin personal. Atingerea succesului pe plan profesional, ca propriul șef sau ca manager nu are o rețetă standard, însă sunt câteva principii pe care toți antreprenorii de succes le evidențiază atunci când sunt rugați să-și împărtășească experiențele. Iată cum se pot obține un profit mai mare și o productivitate crescută.
1. Investiții inteligente, nu neapărat mari
Orice om de afaceri sau manager știe că este nevoie să cheltui bani, ca să faci bani. Pentru a avea un profit mai mare, un antreprenor va lua în calcul investiții inteligente. Ele se traduc printr-o calculare cât mai apropiată de realitate a timpului de amortizare a unei investiții. Cu alte cuvinte, nu e nevoie neapărat de cheltuieli mari, ci de cheltuieli făcute în mod inteligent.
Cumpărarea de echipamente noi care să grăbească procesele și producția este un exemplu excelent în acest sens. Investiția inteligentă ține și de întreținerea utilajelor. Creșterea productivității și a profitului, în speță, poate fi dobândită prin utilizarea acestor produse de care orice antreprenor, indiferent de domeniul în care activează, ar trebui să știe, dacă vrea să-și crească performanța.
2. Perseverență și după un eșec, dar și după un succes
Greșelile fac parte din parcursul firesc al unei afaceri. Lucrurile nu vor merge mereu ca la carte, însă ce este cel mai important este extragerea învățămintelor utile din eșecurile pe care le ai în drumul tău. Niciun miliardar nu a avut un parcurs lin și presărat cu reușite la fiecare încercare, însă de fiecare dată au trecut peste eșec, au mai încercat încă o dată și într-un final au reușit.
Un alt factor important este legat de perseverența în muncă. Chiar și după o reușită notabilă, munca trebuie continuată la fel ca înainte. Cum ar fi arătat acum Microsoft dacă după primul succes, Bill Gates ar fi considerat că a muncit suficient și s-ar fi mulțumit doar cu o primă lovitură?Cu siguranță acum am fi folosit alt sistem de operare, iar el nu ar fi devenit unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă.
3. Motivare venită din dorința de autodepășire
Nu este nimic greșit în a-ți dori să fii mai bun decât competitorii tăi, însă motivarea supremă ar trebui să vină din dorința de a deveni pe zi ce trece tot mai bun, indiferent de parcursul firmelor concurente. În plus, niciodată o companie nu va da lovitura copiind competiția, ci venind cu propriile sale idei inovatoare.
4. Oamenii sunt sufletul unei afaceri
O afacere supraviețuiește datorită oamenilor care lucrează zi de zi la ea. Ei sunt cei care fac diferența dintre un business în în pragul falimentului și unul prosper. Este foarte important ca un manager să găsească oamenii cei mai buni pentru fiecare post dintr-o firmă, indiferent că este vorba despre o funcție de execuție sau una de conducere. Un antreprenor care nu prețuiește oamenii din compania sa, nu va reuși niciodată să atingă succesul.
5. Acum e mereu mai bine decât mâine
Planurile nu ar trebuie să existe numai pe hârtie, iar acțiunile spun întotdeauna mai multe decât cuvintele. Proverbul folosit de bunici, care spunea „nu lăsa pe mâine ce poți face azi“ se aplică în orice aspect al vieții, dar mai ales când vine vorba despre aria profesională. Cei mai bogați oameni din lume nu au ajuns pe culmi prin procrastinare, ci prin acțiunile lor. Nu e nimic rău în a aștepta momentul potrivit pentru anumite acțiuni, însă asta nu trebuie să se traducă prin stagnare.
Ce alte lucruri crezi să sunt esențiale atunci când vine vorba despre o afacere prosperă?
Sursa foto: Shutterstock