"Diamantele negre ale pădurii", în pericol de dispariţie. Un kilogram costă şi 3.000 de lei
Trufele românești, denumite adesea "diamantele negre ale pădurii", sunt într-un pericol real de dispariție din cauza braconajului, avertizează Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru.
De Redactia Observator la 29.11.2024, 13:11Potrivit acestuia, braconierii care culeg ilegal trufe folosind câini special antrenați distrug ecosistemele forestiere, afectând procesul de regenerare a acestor ciuperci valoroase. „Culegerea necontrolată a trufelor are un impact devastator asupra pădurilor. Sapă excesiv terenurile, schimbând umiditatea și nutrienții solului, ceea ce împiedică regenerarea acestora,” a explicat Păștinaru, într-un comunicat de presă.
În urma acestei practici ilegale, prețurile trufelor au scăzut semnificativ pe piața neagră, unde sunt vândute la prețuri mult mai mici decât cele din magazinele de delicatese, unde trufele pot ajunge la mii de lei pe kilogram.
În România există mai multe soiuri de trufe
În România, există mai multe soiuri de trufe, inclusiv trufa albă, una dintre cele mai scumpe din lume, și diverse tipuri de trufe negre, fiecare cu caracteristici distincte de culoare, miros și gust.
Pentru a combate braconajul, ANPM propune modificarea Legii Mediului și a Ordinului nr. 410/2008, astfel încât doar persoanele juridice să poată obține autorizații pentru recoltarea trufelor. Această schimbare ar întări controlul autorităților și ar reduce braconajul, asigurându-se că recoltele sunt gestionate în mod sustenabil.
De asemenea, ANPM atrage atenția asupra faptului că autoritățile locale uneori emit acorduri ilegale de recoltare, chiar pe terenuri care nu pot susține trufe, susținând indirect activitatea braconierilor.
Fiecare tip de trufă are o perioadă specifică de recoltare
În prezent, există propuneri legislative care vizează reglementarea mai strictă a acestui sector, dar acestea nu au fost încă adoptate de Parlament.
Conform legislației, fiecare tip de trufă are o perioadă specifică de recoltare, pentru a permite regenerarea acestora în mod natural. Printre acestea se numără trufa de iarnă (recoltată din decembrie) și trufa neagră, care poate fi culeasă între 1 august și 31 decembrie.