Tichetele de masă dispar! Ce se va întâmpla cu milioanele de români care le primeau lunar
Companiile emitente şi acceptorii de plăţi au demarat deja proiectul pentru desfiinţarea tichetelor de masă
De Redactia Observator la 03.11.2014, 16:51Companiile emitente şi acceptorii de plăţi au demarat deja proiectul pentru desfiinţarea tichetelor de masă
În schimbul lor, însă, românii vor primi carduri preplătite. Potrivit reprezentanţilor companiilor emitente, legea care reglementează procesul de transformare este deja în vigoare însă sunt încă aşteptate normele de aplicare pentru a demara proiectul efectiv.
"Este o evoluţie importantă nu numai pentru companiile emitente de tichete de masă - care nu vor mai tipări tichetele şi vor scăpa de o mulţime de probleme logistice legate de producţia şi distribuţia acestora - ci şi pentru comercianţi. O plată cu un card durează considerabil mai puţin decât una care implică tichete de masă, sumele se pot valorifica integral, fără rotunjiri în sus sau în jos cum se întâmpla când aveai tichete de valoare fixă, rulajul la casele de marcat va fi mai mare, oferind totodată costuri mai mici pentru toţi partenerii implicaţi precum şi un control mult mai bun pentru utilizatori şi Ministerul Finanţelor Publice", explică Cosmin Vladimirescu, general manager la Mastercard.
UPDATE: Tichetele de masa in format electronic – detalii si norme de introducere
Luand in considerare ca Chèque Déjeuner Romania este unul dintre principalii jucatori pe piata emitentilor de tichete cu valoare, ne dorim sa aducem cateva clarificari in legatura cu materialele aparute in decursul ultimelor zile cu privire la introducerea tichetelor de masa in format electronic.
Astfel, introducerea tichetului de masa electronic nu atrage dupa sine eliminarea completa a tichetelor in format clasic, pe hartie. Tichetul electronic este o alternativa a tichetului clasic, optiunea pentru varianta de suport ramanand la alegerea fiecarui angajator.
Decizia introducerii tichetului electronic a fost publicata in Monitorul Oficial la finalul anului 2013, aducand totodata clarificari suplimentare referitoare la adoptarea si utilizarea acestui instrument si mentionand masurile aplicabile pentru principalele categorii implicate: angajatori, angajati, emitenti si afiliati, in cadrul proiectului normelor de aplicare a legii. Ce trebuie insa retinut este faptul ca angajatorii au libertatea de a alege suportul pe care vor acorda tichetele de masa si ca ambele variante respecta aceleasi principii si set de reguli, au aceeasi valoare si aceeasi destinatie.
Acordarea tichetelor de masa in Romania este reglementata prin Legea nr. 142/1998. La mijlocul lunii noiembrie 2013 a fost publicata Legea nr. 291/2013 pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, care introduce posibilitatea ca angajatorii sa acorde salariatilor tichete de masa in format electronic sau pe suport hartie. Printre cele mai importante modificari si adaugiri aduse Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, se numara: posibilitatea emiterii tichetelor de masa si in format electronic, eliminarea limitei de utilizare a 2 tichete/zi, posibilitatea acordarii unui numar de tichete calculat in functie de numarul de ore lucratoare dintr-o luna (ex. 2 ture de 12h reprezinta 3 tichete: 2*12h/8h = 3, comparativ cu 2 tichete acordate conform prevederilor anterioare), precum si modul de gestionare a acestora. In cazul tichetelor in format electronic, angajatorul va suporta toate cheltuielile legate de suportul electronic si de functionarea lui, precum si costurile suplimentare: pierdere sau furt suport, pierdere pin, blocare suport, etc. De asemenea, suportul electronic dedicat tichetelor de masa, se poate utiliza doar intr-o retea de parteneri, avand contract de acceptare a tichetelor de masa in format electronic cu unitatea emitenta si doar pentru achizitionarea produselor alimentare. Nu sunt permise operatiuni precum: retragerea de numerar sau efectuarea de depuneri.
Indiferent de suportul tichetelor de masa - hartie sau electronic - acestea au aceeasi valoare nominala, stabilita prin lege (in prezent, 9.35 lei), se acorda dupa aceleasi reguli - cate 1 tichet pentru fiecare zi lucratoare sau interval de 8h (in cazul angajatilor care lucreaza in ture), sunt destinate exclusiv achizitionarii produselor alimentare, parcurg etape similare din punct de vedere al procesarii comenzii si respecta restrictiile privind interdictia achizitionarii de produse nealimentare, de tigari sau bauturi alcoolice.
Tichetele de masa reprezinta, in Romania, principalul beneficiu extra-salarial, asigurand productivitatea crescuta si o masa sigura propriilor angajati. Prin acordarea tichetelor de masa angajatorul beneficiaza de economii de pana la 45% datorita facilitatilor fiscale.