Modificări importante anunţate de ministrul Finanţelor. Cum vor fi impozitate salariile, "drepturile de autor", veniturile din străinătate sau din jocurile de noroc
Ministerul Finanţelor a dat publicităţii un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică regimul unor impozite pe venit şi contribuţii de asigurări.
De Redactia Observator la 12.03.2018, 12:38Ministerul Finanţelor a dat publicităţii un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică regimul unor impozite pe venit şi contribuţii de asigurări.
De asemenea, proiectul stabileşte un regim nou pentru mai multe declaraţii, unite într-o „declaraţie unică”.
Potrivit proiectului de ordonanţă, care aduce modificări la Legea 227 a Codului fiscal, la Legea 263 a sistemului unitar de pensii şi la Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, „declaraţia unică” va înlocui declaraţiile D200 (veniturile realizate din România), D201 (veniturile realizate din străinătate), D220 (venitul estimat/norma de venit), D221 (norme de venit în agricultură), D600 (venitul care reprezintă baza pentru contribuţiile de asigurări), D604 (stabilirea contribuţiile de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fără venit) şi D605 (stoparea CASS pentru persoanele fără venit).
Ministrul Finanţelor a anunţat că declaraţia unică trebuie depusă în acest an până la data de 15 iulie, iar, din 2019, până la 15 martie.
Drepturile de autor, impozitate explicit cu 10%
Proiectul de ordonanţă de urgenţă exclude din sfera veniturilor din activităţi independente veniturile din drepturi de proprietate intelectuală care vor fi tratate în mod distinct în cadrul unei categorii de venituri separate. Aceste venituri sunt impozitate explicit cu 10%.
În cazul drepturilor de proprietate intelectuală, venitul net se determină de plătitorii venitului prin scăderea din venitul brut a cheltuielilor stabilite prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net şi se reţine, la sursă, de către plătitorii veniturilor la momentul plăţii acestora, impozitul fiind final.
De asemenea, potrivit proiectului, contribuabilii care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor pot opta pentru calcularea, reţinerea şi plata sumei reprezentând 2% din valoarea totală a impozitului anual pentru susţinerea entităţilor nonprofit.
Opţiunea pentru redirecţionarea cotei din impozitul lunar datorat pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor poate rămâne valabilă pentru o perioadă de cel mult 2 ani fiscali consecutivi.
Venituri din cedarea folosinţei bunurilor
Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, indiferent de modalitatea de stabilire a venitului net anual, altele decât veniturile din arendare (pentru care impunerea este finală), au obligaţia să depună Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi să completeze Capitolul, Secţiunea şi Subsecţiunea corespunzătoare, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părţi/de la producerea evenimentului.
Venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură
Contribuabilul are obligaţia să calculeze impozitul pe venitul din activităţi agricole prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Cei care care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul se stabileşte pe bază de norme de venit completează, pentru anul în curs, declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 15 martie a anului în curs.
Venituri din premii şi din jocuri de noroc
În cazul contribuabililor care obţin venituri din jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker se instituie obligaţia de calcul, reţinere la sursă a impozitului datorat şi plata acestuia la bugetul de stat, în sarcina organizatorilor/ plătitorilor de venituri din jocuri de noroc.
Măsura vizează aplicarea unui regim fiscal unitar pentru toate tipurile de jocuri de noroc, scrie zf.ro. Pentru veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă (online), impozitul datorat se determină şi se reţine la sursă de către organizatori/plătitori la fiecare retragere din contul de pe platforma de joc în contul bancar.
Venituri obţinute din străinătate
Contribuabilii care obţin venituri din străinătate au obligaţia să le declare, potrivit Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului şi să efectueze calculul şi plata impozitului datorat, în cadrul aceluiaşi termen, cu luarea în considerare a metodelor de evitare a dublei impuneri, după caz.