După cât timp se plăteşte prima pensie. De la depunerea dosarului pot trece şi 8 săptămâni
Foarte mulţi dintre pensionarii care şi-au depus dosarul de pensionare vor să ştie cât mai au de aşteptat până în momentul în care vor încasa prima pensie.
De Redactia Observator la 11.08.2023, 16:11- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Potrivit statisticilor, în România există mai mult de 5 milioane de pensionari care încasează pensie. Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei căreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul minor, după caz, depusă personal sau prin mandatar desemnat prin procură specială.
După cât timp de la depunerea dosarului se plăteşte prima pensie
Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana.
În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată.
- Vârsta de pensionare femei - care e vârsta standard în România, stagiul minim de cotizare şi când poţi cere...
- Legea prin care crește numărul de persoane care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, promulgată de...
- Reforma pensiilor speciale. Dacă CCR admite sesizările ÎCCJ, România poate pierde banii din PNRR. Vor fi...
- Dosarul concediilor medicale fictive. O infirmieră, singura condamnată din cele 50 de cadre inculpate
- Încep protestele din Justiţie. Judecătorii şi procurorii din ţară îşi suspendă activitatea, nemulţumiţi...
- Creşte numărul românilor care pot ieşi la pensie mai devreme cu doi ani, fără penalizare. Cine poate beneficia...
Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii emisă în condiţiile prevăzute de lege şi se acordă de la data înregistrării cererii.
De ce durează atât de mult
Conform CNPP, termenul de soluționare pentru cererea de pensionare este de 45 de zile de la depunerea ei. Sunt cazuri însă în care procedura poate dura mai mult, din cauza numărului mic de angajați și al numărului mare de dosar.
Astfel, potrivit celor de la money.ro, un pensionar va avea de așteptat în 2023 până când va primi prima sa pensie, maxim două luni de zile însă.
Articolul 106 din Legea 263/2010 actualizată, arată, la alin. 1, că „admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii“. Însă, acest lucru nu înseamnă că vei primi banii pe loc.
Cererea de pensionare împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege se depune la Casa de Pensii în raza căreia se află domiciliul solicitantului, începând cu data îndeplinirii condițiilor de pensionare, prevăzute de lege.
Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se plătesc de la data acordării, stabilită prin decizie a Casei teritoriale de pensii.
Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii.
Decizia Casei teritoriale de pensii se comunică în scris atât persoanei care a solicitat pensionarea, cât şi angajatorului, în termen de 5 zile de la data emiterii acesteia.
Decizia de pensie emisă de casa teritorială de pensii poate fi contestată în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisia centrală de contestații.
Decizia Casei teritoriale de pensii, necontestată în termen, este definitivă.
Ce trebuie să ştii despre pensia anticipată
Ideea de a te pensiona anticipat se adresează persoanelor care efectiv nu mai pot să muncească, dar şi persoanelor care nu mai vor să muncească, caz în care apare discuţia despre condiţiile care trebuiesc îndeplinite.
Pensionarea anticipată se adresează persoanelor care mai au cel mult cinci ani până să îndeplinească vârsta reală de pensionare şi persoane care au îndeplinit condiţiile necesare pentru a se putea pensiona anticipat.
Drepturile de pensie anticipată sau de pensie anticipată parțială se cuvin şi se plătesc:
- de la data acordării drepturilor, dar nu înainte de data încetării calității de asigurat.
Ce trebuie să ştii despre pensia de invadilitate
Drepturile de pensie de invaliditate se acordă și se plătesc:
- de la data înregistrării cererii;
- de la data încetării plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calității de asigurat, cu excepția asiguraților prevazuți la art. 6 alin. (2), dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, în situaţia pensiei de invaliditate
Ce trebuie să ştii despre pensia de urmaş
Drepturile de pensie de urmaș, în cazul persoanelor care îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege la data decesului susținătorului asigurat, se acordă la cerere:
- din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc decesul, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data decesului, în situaţia pensiei de urmaș acordate persoanei al cărei susținător era pensionar, la data decesului;
- de la data decesului, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaș acordate persoanei al cărei suspinător nu era pensionar, la data decesului;
- de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei care îndeplinește condițiile prevăzute de lege, referitoare la vârsta standard de pensionare, ulterior decesului susţinătorului.
Care este vârsta de pensionare în România pentru bărbaţi şi femei
La momentul actual, vârsta de pensionare în România este de circa 63 de ani, pentru femei, şi 65 de ani, pentru bărbaţi, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
Cei care s-au pensionat anticipat şi ajung la limita de vârstă trebuie să ştie că pensia anticipată se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează în funcţie de noii factori care trebuie luaţi în calcul.