Economia României, sprijinită de muncitori din Bangladesh, Nepal sau Pakistan. De ce dosarele de viză sunt totuşi respinse pe bandă rulantă
Vrem muncitori străini, dar nu-i primim pentru că nu ştiu limba engleză. În timp ce patronii se plâng că nu au forţă de muncă, dosarele de viză sunt respinse pe bandă rulantă. Guvernul îi linişteşte. De la anul numărul lucrătorilor din state din afara Uniunii Europene va ajunge la 140.000, însă angajatorii spun că ar avea nevoie de un număr dublu.
De Redactia Observator la 25.11.2023, 20:29De aici, din sate și orașe mici aflate la mii de kilometri depărtare, vin cei fără de care, probabil, economia României s-ar duce de râpă. Ei au nevoie de joburi pentru o viaţă mai bună, noi avem nevoie de angajaţi ca de aer. "Dacă vorbim din Egipt, în Horeca, bonele filipineze. SriLanka în construcţii, Horeca. Nepalul personal în casă", a declarat Melania Pop, manager agenție de recrutare.
La ambasada României din New Delhi, într-o singură lună, au fost respinse mai multe dosare decât în ultimii cinci ani
Iann a plecat din Nepal şi munceşte ca ospătar într-un restaurant din Bucureşti. Se înţelege cu clienţii aşa cum poate. "Este uşor pentru noi. Muncim împreună şi suntem ca nişte prieteni. O să stau aici în România", a declarat Iann, angajat din Nepal. Angajatorii ar avea nevoie de cât mai mulţi ca el. Aproape 27% dintre managerii români declarau, în primul semestru al acestui an, că sunt îngrijoraţi de lipsa forţei de muncă, cu 16% mai mulţi faţă de sfârşitul anului trecut.
"Aducem forţă de muncă din Asia, în principiu, şi avem astăzi în restaurantul în care activez eu din Bangladesh, Nepal, Pakistan. Unii dintre ei cunosc foarte bine limba engleză, alţii mai puţin. Îi integrăm pe cât posibil. Chiar am organizat nişte cursuri de limba română", a declarat Andrei Cionca, realizator studiu. În acest context, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România nu înţelege de ce tot mai multe dosare ale muncitorilor străini care aplică pentru viză de muncă sunt respinse. Necunoaşterea limbii engleze ar fi unul dintre motive.
"Motivele pot fi legate de faptul că nu se incadrează la cerinţele lor, fie angajatorul nu se încadrează. Există un set intreg de documente care trebuie pus la dosar. Competenţele lingvistice reprezintă unul dintre criterii", a declarat Yosef Peisakh, Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă. Anul acesta, între 25% și 50% dintre candidați nu au primit viză. Cei mai mulţi sunt din Pakistan, Bangladesh, Srilanka şi Nepal. De exemplu, la ambasada României din New Delhi, într-o singură lună, au fost respinse mai multe dosare decât în ultimii cinci ani.