Efect direct al creşterii salariului minim: cu cât cresc amenzile de circulaţie dacă Guvernul nu îngheaţă punctul de amendă
Este oficial. Salariul minim brut pe ţară garantat a fost majorat la 3.700 lei lunar. Este o veste bună pentru aproape 2 milioane angajaţi. Măsura va intra în vigoare de luna viitoare.
De Redactia Observator la 06.06.2024, 22:02Vestea nu este neapărat bună pentru şoferi, indiferent de salariul pe care îl încasează. Şi asta pentru că o dată cu creşterea salariului minim se vor mări şi amenzile de circulaţie. Potrivit legii, punctul de amendă reprezintă 5% din valoarea salariului minim. În acest moment, punctul de amendă reprezintă 165 de lei, iar la un calcul simplu rezultă că o dată cu majorarea promisă de Guvern va creşte la 185 de lei. Asta dacă Guvernul nu va "îngheţa" punctul de amendă. Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu declarat că acest lucru se va întâmpla automat după creşterea salariului minim.
Când şi cum se vor modifica amenzile
Întrebat despre acest lucru în cadrul unei conferinţe de presă susţinută astăzi, 6 iunie, Mihai Constatin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a spus că mai este timp. "Premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie să fie adoptată printr-un act normativ", a declarat Mihai Constantin.
Acesta a precizat ulterior că, într-adevăr, amenzile de circulaţie vor suferi modificări dacă până la data de 1 iulie Guvernul nu va interveni. "Da, vorbim pe un scenariu ipotetic, dar din câte știu punctul de amendă este 5% din salariul minim și atunci putem face deducția că va suferi modificare în consecință după data de 1 iulie, dar repet, să ajungem acolo întâi", a declarat Mihai Constantin.