Euro a depăşit un nou prag psihologic, iar specialiştii sunt pesimişti
Ziua şi recordul înregistrat de euro. Pentru a patra oară la rând, moneda europeană a crescut şi se îndreaptă spre pragul psihologic de 4 lei şi 80 de bani. Nu va trece mult, însă, până când va depăşi acest nivel, spun analiştii, care vin şi cu explicaţii.
De Redactia Observator la 21.11.2019, 20:12Ziua şi recordul înregistrat de euro. Pentru a patra oară la rând, moneda europeană a crescut şi se îndreaptă spre pragul psihologic de 4 lei şi 80 de bani. Nu va trece mult, însă, până când va depăşi acest nivel, spun analiştii, care vin şi cu explicaţii: deprecierea leului este doar o notă de plată pentru dezechilibrele din economie de până acum.
Cine nu şi-a schimbat la timp economiile din lei în euro, pierde acum. Moneda europeană s-a vândut astăzi la bănci şi cu peste 4 lei şi 85 de bani. Regrete au avut şi cei care au cumpărat astăzi euro de la casele de schimb valutar.
De la începutul săptămânii, leul s-a depreciat continuu şi a doborât patru recorduri negative. Astăzi, Banca Naţională a anunţat un curs de peste 4 lei şi 78 de bani pentru un euro.
Radu Muşetescu, specialist în economie: Trecem printr-o perioadă de creştere a consumului, în esenţă toţi distribuitorii şi retailerii cumpără pentru a fi gata de luna cadourilor şi sfârşitul de an
În plus, avertizează analiştii, avem printre cele mai mari inflaţii din Uniunea Europeană, iar moneda naţională îşi pierde din puterea de cumpărare.
Cristian Păun, analist economic: În momentul de faţă, nu facem altceva decât să corectăm ceea ce s-a acumulat ca presiune din trecut şi cu siguranţă până la urmă acest curs va corecta şi dezechilibre, pentru că, până la urmă, importul mai mare decât exportul va fi corectat de o depreciere
Pe termen mediu şi lung, deprecierea leului în raport cu euro se traduce printr-un lanţ de scumpiri pe care le vom vedea în faţa rafturilor din magazine, dar şi la ghişeele de la bănci.
Pentru o chirie sau o rată de 300 de euro plătim în plus 36 de lei faţă de anul trecut, când moneda europeană era cotată la valoarea de 4 lei şi 66 de bani. Pe de altă parte, dacă ne uităm la previziunile analiştilor care spun că euro ar putea atinge pragul de 4 lei şi 90 de bani, ei bine şi rata sau chiria s-ar scumpi cu 72 de lei faţă de 2018.
Cristian Păun, analist economic: Eu zic că o să fie această depreciere- posibil să meargă până în aproape de cinci lei pe un euro, mai ales că vorbim de luni de final de an, luni în care românii consumă foarte mult pentru că vin sărbătorile. Consumă multe lucruri din import şi mai ales că vorbim de un anotimp rece unde, de asemenea, importăm. Mai nou, importăm gaz ca să ne încălzim
Leul a început să se deprecieze faţă de euro în ultimele două luni şi jumătate.
Adrian Vasilescu, consultant de strategie al guvernatorului BNR: Aceste deprecieri care se rezumă la câţiva bani, chiar dacă ele au venit în valuri zilele astea, nu justifică în niciun fel aprecieri cu record istoric şi catastrofă şi prăbuşire. Privind în trecut şi privind în prezent- de când a început criza din 2009 şi până acum, piaţa noastră valutară a rămas stabilă
România a avut importuri cu 20% mai mari în primele nouă luni ale anului faţă de 2018, lucru care a contribuit cel mai mult la creşterea euro.