Florin Cîţu insistă că bugetul este mai mare ca anul trecut şi că doreşte aprobarea lui în forma trimisă de Guvern
Florin Cîţu a mers azi la Parlament, unde se dă marea bătălie la comisia de buget-finanţe. Bugetul ţării este încă în focul dezbaterilor în Parlament, iar Florin Cîţu şi-a manifestat dorinţa ca proiectul să iasă aşa cum a fost aprobat de Guvern.
De Cornel Preda la 26.02.2021, 15:16- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Premierul Florin Cîţu a declarat că nu se poate spune că este un buget mic. „Când ne uităm la buget, este un buget mai mare decât anul trecut, deficitul în scădere şi totuşi sunt 80 miliarde lei, bani pe care îi punem în economie peste veniturile pe care le luăm din economie. Este un buget concentrat pe investiţii, are în centru investiţiile şi un buget care forţează reforma în administraţia publică, centrală şi locală. De aceea prefer să iasă din Parlament aşa cum a fost votat în Guvern”, a afirmat Florin Cîţu vineri la Parlament.
Referitor la faptul că unii reprezentanţi ai coaliţiei au susţinut că bugetul este mai mic cu 20%, comparativ cu anul trecut, şi că unele persoane din coaliţie au fost de acord că e un buget subdimensionat, iar la rectificarea bugetară bugetul va fi mai mare, premierul a spus că bugetul nu este mic.
„Eu nu ştiu ce se întâmplă la rectificarea bugetară. În acest moment, bugetul României nu putem să spunem că este mic. Avem un buget cu cheltuieli mai mari decât anul trecut. Nu avem cum să spunem că este un buget mic. Eu v-am spus că bugetul României, trebuie să ne uităm la tot bugetul României, cum au fost împărţiţi banii. Au fost împărţiţi banii pe care îi avem din veniturile cetăţenilor, 32,76% din PIB au fost împărţiţi în toate ministerele pe priorităţi, pe proiecte de priorităţi. Bugetele, bineînţeles, dacă ne uităm la 2019 sunt mai mari, 2020 a fost un an special cu priorităţi pentru toată lumea, fiecare minister a avut cheltuieli suplimentare cu pandemia anul trecut. Unele dintre ele nu se mai regăsesc anul acesta. Dar când ne uităm la buget, este un buget mai mare decât anul trecut, deficitul în scădere şi totuşi sunt 80 miliarde lei, bani pe care îi punem în economie peste veniturile pe care le luăm din economie. Deci cheltuielile sunt mai mari şi injectăm şi 80 miliarde lei. Această noţiune că este un buget mic este falsă şi nu este susţinută de date”, a explicat Cîţu.
Florin Cîțu despre alocarea de bani pentru alocațiile copiilor
Premierul a făcut precizări și după ce PSD a propus în comisiile de buget ca banii care rămân în urma abrogării pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie direcţionaţi către alocaţiile copiilor. „Eu am spus de la început că vreau ca acest buget să iasă din Parlamentul României aşa cum a fost aprobat în Guvern. Dacă sunt economii, ne uităm unde vor fi redirecţionate aceste economii. (...) Rămân la opinia că trebuie, în acest moment, să avem acest buget, să rămână în forma în care a fost aprobat în Guvern”, a spus Cîţu la Parlament.
El a adăugat că alocaţiile au fost mărite cu 20% anul acesta. „În Uniunea Europeană, salariile, anul trecut, au crescut în medie cam cu 3% în sectorul public. În sectorul privat am văzut estimări pe 2021 că salariile rămân constante, deci eu cred că o creştere de 20% este una semnificativă şi pentru alocaţii în aceste condiţii de criză. (...) Este vorba de un mod predictibil de a face politică economică şi avem o strategie fiscal-bugetară pe care am prezentat-o şi ne ţinem de această strategie fiscal-bugetară", a subliniat premierul.
Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost aprobate, joi, de Comisiile de buget-finanţe. Acestea cuprind şi sume pentru indemnizaţii acordate foştilor demnitari. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a propus ca sumele din buget destinate pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie transferate în bugetul Ministerului Muncii, pentru a se majora alocaţiile. Reprezentantul Ministerului Finanţelor a precizat că suma necheltuită va fi transferată la Fondul de rezervă, menţionând că nu se poate face acum această modificare, deoarece bugetul Camerei a fost deja adoptat de plen.
Comisiile pentru buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului dezbat zilele acestea proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021 şi au termen să adopte raporte până luni. Votul final pe buget a fost programat pentru marţi, într-un plen reunit, conform calendarului stabilit de Birourile permanente reunite.