Gazele s-au ieftinit uşor în Europa după ce China a impus tarife SUA. Depozitele de gaze din UE, la niveluri îngrijorătoare
Preţul gazelor naturale din Europa a scăzut uşor marţi cu peste 3%, ajungând spre 52 €/MWh, de la maximul ultimelor 15 luni, după ce China a impus tarife de 15% pentru importurile de gazul lichefiat american, ca răspuns la taxele lui Trump asupra bunurilor chinezești.
De Georgiana Dulgheru la 04.02.2025, 17:54Războiul comercial dintre primele două economii ale lumi are şi efecte pozitive. Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut marţi, după cinci şedinţe de creşteri, după ce Ministerul chinez de Finanţe a anunţat că va impune tarife de 15% la importurile de gaze naturale lichefiate din SUA, ceea ce ar putea creşte cantităţile de GNL disponibile pentru cumpărătorii europeni.
TTF Amsterdam: scădere de peste 3% la cotațiile futures
La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut marţi cu peste 3% până la 52,8 euro pentru un Megawatt-oră (MWh). În condiţiile în care represaliile Chinei la tarifele americane vizează petrolul şi gazele naturale, alături de alte produse importate din SUA, este posibil ca asta să îi împingă pe cumpărători să îşi revândă livrările către importatorii din altă parte, inclusiv în Europa.
Tarifele impuse de China afectează importurile de GNL din SUA
- România şi alte nouă ţări UE cer interzicerea importurilor de gaz și gaz natural lichefiat din Rusia - Reuters
- Prețurile gazelor în Europa depăşesc pragul simbolic de 50 de euro. De la 1 ianuarie se opresc livrările de gaze...
- Von der Leyen îi propune lui Trump ca UE să înlocuiască gazul lichefiat rusesc cu cel american
- Putin îşi construieşte o flotă din umbră şi pentru GNL, după cea pentru petrol. Ar fi o nouă lovitură pentru...
- Rusia a întrecut SUA la gazele livrate Europei în luna mai, pentru prima dată din 2022 încoace
- Profesor de economie mondială, despre războiul tarifelor: Trump aruncă în aer un sistem care ne-a adus prosperitate
China, care anul trecut și-a asigurat 6% din necesarul de GNL din SUA, va redirecționa cel mai probabil aceste transporturi, forțându-le către alte piețe, inclusiv Europa. Importatorii chinezi descărcau deja marţi GNL american în Europa, unde prețurile rămân atractive, potrivit radingeconomics.com.
"Asta ar trebui să împingă în jos preţurile la GNL şi în consecinţă şi preţurile la bursa TTF în condiţiile în care devine mai atractiv să redirecţionezi navele încărcate cu gaze lichefiate spre Europa, în loc de China", a declarat pentru Bloomberg Arne Lohmann Rasmussen, analist şef la Global Risk Management din Copenhaga.
UE se confruntă cu provocări în refacerea stocurilor
Cu toate acestea, îngrijorările cu privire la contextul comercial global creează şi mai multă incertitudine pe o piaţă şi aşa volatilă. Preţurile la gaze în Europa au crescut recent pe măsură ce depozitele din regiune se golesc mai rapid decât de obicei, ceea ce alimentează temerile că reumplerea lor în următorul sezon va fi o provocare.
Stocurile de gaz din Europa s-au epuizat mai rapid decât era anticipat în această iarnă, rezervele fiind la un nivel mai scăzut decât cel normal pentru această perioadă a anului. În prezent, stocurile de gaz din Europa sunt sub 53% din capacitate, în scădere de la 69% anul trecut, din cauza temperaturilor mai reci decât erau estimate.
UE are nevoie de mai mult gaz natural lichefiat (GNL) pentru a atinge obiectivul de 90% capacitate de stocare până la 1 noiembrie. Blocul comunitar a reușit cu greu să atingă pragul de 50% la 1 februarie. Marii consumatori, precum Franța, nu au reușit să atingă țintele. Duminică, stocurile de gaze din UE erau pline în proporție de 52,6%, cu un consum zilnic ridicat, conform The Wall Street Journal.