Grecia s-ar putea retrage din NATO. Securitatea Europei, ÎN PERICOL
Atena s-ar putea retrage din NATO sau ar putea să nu mai susţină sancţiunile internaţionale impuse Rusiei în cazul în care nu se va găsi o soluţie pentru criza din Grecia. În plus, criza din Grecia ar putea conduce la creşterea fluxului de refugiaţi în Europa
De Redactia Observator la 30.06.2015, 16:23- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Atena s-ar putea retrage din NATO sau ar putea să nu mai susţină sancţiunile internaţionale impuse Rusiei în cazul în care nu se va găsi o soluţie pentru criza din Grecia. În plus, criza din Grecia ar putea conduce la creşterea fluxului de refugiaţi în Europa
"Intrarea Greciei în haos ar însemna o problemă strategică semnificativă pentru Europa şi, prin urmare, pentru Statele Unite", a declarat amiralul american în rezervă James Stavridis, un fost comandant suprem al aliaţilor din NATO. "Această criză înseamnă mai mult decât bani şi pieţe financiare", a adăugat el, potrivit Antena3.
În cazul în care Grecia este exclusă din zona euro din cauză că intră în incapacitate de plată, ar putea încerca să se răzbune retrăgându-se din NATO, blocând sancţiunile Uniunii Europene asupra Rusiei sau evacuând forţele americane de la baza din Creta, a apreciat Stavridis.
O îngrijorare majoră este fluxul de refugiaţi din Libia şi Siria, dintre care unii ar putea fi terorişti sau riscă să se radicalizeze.
Intrarea în incapacitate de plată ar putea determina Grecia să caute aliaţi economici în afara UE. "Grecia va căuta peste tot să obţină bani", inclusiv în China, care ar putea profita pentru a "controla o parte din ce se întâmplă în Europa", a apreciat Andrea Montanino, director de afaceri globale şi programe economice la Atlantic Council, în Washington.
Pericolul mai mare este natura impredictibilă a partidului de guvernământ Syriza, care a preluat puterea opunându-se măsurilor de austeritate cerute de FMI, a declarat Thomas Niles, fost ambasador american în Grecia din perioada preşedintelui Bill Clinton. "Sunt oameni care nu au absolut nicio experienţă politică", a adăugat el.
Coaliţia de guvernare din Grecia, care include membri ai Partidului Comunist, ar putea fi înclinată să ceară sprijin economic de la Rusia, a afirmat Douglas Elliott, de la Brookings Institution din Washington.
Potrivit analiştilor, prăbuşirea Greciei, care este membru NATO, ridică de asemenea probleme de securitate pentru SUA şi Europa.