Antena LIVE

Hotelierii de pe litoral vor să rezolve criza de angajați cu sezonieri străini

A început sezonul profiturilor pentru patronii de pe litoral, dar şi vânătoarea de personal. Pentru al doilea an consecutiv, hotelierii, dar şi managerii de restaurante şi baruri se plâng de una dintre cele mai grave crize de lucrători cu care s-au confruntat până acum.

De la 28.04.2019, 23:37

A început sezonul profiturilor pentru patronii de pe litoral, dar şi vânătoarea de personal. Pentru al doilea an consecutiv, hotelierii, dar şi managerii de restaurante şi baruri se plâng de una dintre cele mai grave crize de lucrători cu care s-au confruntat până acum. Se caută cu miile ospătari, barmani, dar şi bucătari. În lipsa unor soluţii, mulţi au adus angajaţi de pe alte continente.

Joseph s-a născut în Egipt, dar a crescut în Italia. Acolo a învăţat şi secretele uneia dintre cele mai iubite bucătării din lume. A fost suficient să lucreze o singură dată într-un restaurant de pe litoralul românesc pentru a reveni, spune el. Şi ne mai mărturiseşte un lucru.

JOSEPH, bucătar: Nu înţeleg deloc de ce românii pleacă în străinătate. Dacă ştii să îţi faci treaba bine, primeşti un salariu bun. Dacă nu, primeşti un salariu pe măsură.

Salariile mai mici faţă de alte domenii îi fac pe cei mai mulţi români să fugă de job-urile de pe litoral. Aşa că patronii fac tot posibilul să atragă oameni ca Joseph în România.

CRISTIANA BARCU, șef recepție: Avem deja, mai ales în zona de bucătărie, foarte mulţi angajaţi aduşi din străinătate şi urmează să ne vină 80 de persoane din Etiopia pentru partea de housekeeping, front office, dar şi pe zona tehnică.

În plus, mulţi tineri caută un loc de muncă permanent. Ceea ce patronii de la malul mării nu le pot oferi.

CORINA MARTIN, Președintele Asociației de Promovare a Turismului în România: Oamenii îşi doresc să lucreze din ianuarie până în ianuarie. Vor să lucreze tot anul şi e greu să găsim un personal şi calificat şi cu forţă de muncă cât mai mare pentru a munci două luni de zile, două luni şi jumătate.

TIBERIU TUHASU, manager terasă: De la an la an, am observat o chestie foarte interesantă. Oamenii din Constanţa, din zona asta a litoralului românesc, nu vor să mai lucreze pe litoral. Aşa că vin ceilalţi, din ţară. Mai din vest, mai din nord.

Andrei este unul dintre ei. Contabil de profesie, a venit tocmai din Târgu Jiu, să fie ospătar pe litoral.

ANDREI, ospătar: Îţi permite o lejeritate în toamnă. Poţi să spui că lucrezi pe aceste trei luni-iunie, iulie, august să strângi nişte bani pe care, dacă ai avea un job permanent, i-ai strânge într-un an.

O cameristă la un hotel de lux în Mamaia poate ajunge şi la 2.500 de lei pe lună, iar un bucătar poate câştiga şi 4 mii de lei. Ospătarii îşi completează salariul, care porneşte de la 2000 de lei, cu bacşişuri. Nici măcar nu e nevoie de experienţă, pentru un job sezonier.

Angajatorii ar mai avea nevoie de cel puţin cinci mii de salariaţi pe litoral.

Ți-a plăcut acest articol?

barman hotel observatorweekend19 ospatar social
Întrebarea zilei
Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

La pădure

La terasă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră....
CaTine
Publicat 01.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Billie Eilish a anunțat turneul „Hit Me Hard and Soft”. Seria de spectacole...
ZU
Publicat 01.05.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Melisa Döngel, dezvăluiri despre rolul vieții. Ce stea de cinema visează să...
Happy
Publicat 01.05.2024
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Medicool
Publicat 01.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024