Imobiliarele se apropie de boom-ul celor mai profitabili ani
Imobiliarele se apropie de boom-ul celor mai profitabili ani. Statistica oficială arată o creştere a investiţiilor, în primele trei luni - investiţii care se văd mai ales în construcţii.
De Redactia Observator la 07.06.2018, 21:14- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Imobiliarele se apropie de boom-ul celor mai profitabili ani. Statistica oficială arată o creştere a investiţiilor, în primele trei luni - investiţii care se văd mai ales în construcţii. Se ridică blocuri, se inaugurează ansambluri rezidenţiale, însă dezvoltatorii tot nu fac faţă.
Timişoara este zona cu cea mai mare explozie imobiliară, în primele trei luni ale anului, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
La intrare in Timisoara, dinspre Lugoj, se construieste cel mai mare complex rezidential, 1200 apartamente, 2000 parcari, restaurante, sali de sport sau birouri care vor putea fi inchiriate.
La nivel naţional, peste 10 mii de locuinţe au fost date în folosinţă. 99% dintre ele sunt investiţii private.
Şi nu doar vestul ţării e în boom imobiliar, ci şi regiunea de Nord-Vest şi Sud-Muntenia. Cifrele ne arată cu cât a crescut numărul locuinţelor finalizate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Boom-ul imobiliar se simte şi la preţ.
La Cluj, un metru pătrat costă peste 1.500 de euro, la Bucureşti a ajuns la o medie de 1.400 de euro, dar poate fi şi de trei ori mai scump. Şi la Braşov au crescut tarifele şi în Constanţa, la fel.
Andrei Botiş, expert imobiliar: "Apogeul sau vârful pe mp atins în Cluj nu depăşeşte 1700 euro, în vreme ce în Bucureşti poate depăşi 4000 de euro pe mp."
Chiar şi aşa, în capitală, românii continuă să cumpere mult şi scump. Specialiştii imobiliari spun că dezvoltatorii nici nu fac faţă cererii.
Giulio Anghelescu, analist imobiliar: "Trendul ultimilor 3 ani a fost ascendent, în proporţie de 10-15 la sută, aceasta se va menţine. Probabil datorită acestei cereri mari, care este de aproximativ 5-6 ori mai mare decât oferta, decât ceea ce pot construi dezvoltatorii imobiliari, prevâd în continuare o creştere."
Tot INS-ul arată că Produsul Intern Brut e la acelaşi nivel cu cel din ultimul trimestru al anului trecut. Cu alte cuvinte, creşterea economică a rămas pe loc.