Antena LIVE

Curs valutar

Importăm dublu decât exportăm. 3 motive pentru care ar trebui să alegem produse și servicii românești

Autoritatea Națională Sanitar‐Veterinară pentru Siguranța Alimentelor a transmis recent faptul că fructele și legumele de import prezintă reziduuri de pesticide care ar putea fi periculoase pentru consumatori. Acest fapt naște din nou discuții legate de nivelul crescut de alimente, produse și servicii străine pe care le achiziționează românii.

De la 25.05.2016, 10:30
WhatsApp

Autoritatea Națională Sanitar‐Veterinară pentru Siguranța Alimentelor a transmis recent faptul că fructele și legumele de import prezintă reziduuri de pesticide care ar putea fi periculoase pentru consumatori. Acest fapt naște din nou discuții legate de nivelul crescut de alimente, produse și servicii străine pe care le achiziționează românii.

Țara noastră importă de două ori mai mult decât exportă. Ultimele date publicate de Institutul Național de Statistică arată că deficitul balanței comerciale în primul trimestru al acestui an este mai mare cu peste 500 de milioane de euro decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Faptul că achiziționăm atât de multe produse străine se traduce prin cheltuieli mai mari, descurajarea economiei locale, dar și produse de o calitate mai scăzută.

Iată câteva motive pentru care ar trebui să optezi mereu pentru servicii și produse românești în detrimentul celor străine:

Sunt încurajați antreprenorii români

Intreprinderile Mici și Mijlocii din țara noastră reprezintă una dintre cele mai importante verigi în economia națională, iar încurajarea lor reprezintă chiar stimularea economiei țării noastre. Ele plătesc taxe și impozite care se transformă în servicii de care ne bucurăm fiecare dintre noi.

De altfel, antreprenorii români primesc un sprijin substanțial și din partea unor bănci, care le pun la dispoziție oferte pliate pe nevoile lor. Un astfel de credit cu dobandă și comisioane reduse creat special pentru IMM‐urile de la noi din țară este de mare ajutor pentru micile companii românești și îi încurajează pe antreprenori să facă investiții.

Sectorul IMM a primit o atenție sporită și din partea guvernanților, care au lansat în ultimii ani diverse programe de încurajare a firmelor românești, tocmai datorită importanței lor pentru economia de ansamblu. Nu ar trebui să uităm nici faptul că în cadrul IMM‐urilor lucrează cei mai mulți români, iar încurajarea lor înseamnă mai multe locuri de muncă.

Produsele sunt superioare din punct de vedere calitativ

Produsele românești sunt de cele mai multe ori mai gustoase și mai sănătoase decât cele de import. Pentru că sunt vândute pe piața locală, ele nu conțin la fel de mulți conservanți și aditivi care să le mențină proaspete mai multa vreme.

O imagine postată pe un forum de agricultură în care se puteau vedea câteva roșii care nu se stricaseră nici după două luni de la achiziționare a devenit recent virală. Roșiile, importate din Italia, fuseseră ținute la temperatura camerei timp de 60 de zile și erau încă tari în interior, notează a1.ro.

Totodată, acestea sunt și mult mai proaspete pentru că ajung la tejghea și în rafturile magazinelor în scurt timp de la ambalare, așa încât consumatorul se poate bucura de gustul și proprietățile nutritive ale legumelor și fructelor.

Costul este mai mic

Prețurile produselor și serviciilor românești sunt de cele mai multe ori mai mici decât cele străine.

Motivul pentru care ele au un cost scăzut nu ține de faptul că nu sunt de calitate, ci pentru că nu au aceleași cheltuieli de transport. În prețul de la raft se reflectă și costul transportului și este firesc ca un kilogram de roșii să coste mai mult dacă este adus din Italia decât dacă provine dintr‐o zonă apropiată.

În ceea ce privește serviciile românești, și acestea sunt adesea mai ieftine decât cele furnizate de companii străine, care au prețuri standardizate pentru o întreagă zonă (de exemplu, Europa de Est).

Parlamentarii au încercat de‐a lungul timpului să rezolve problema importurilor crescute de produse alimentare. Una dintre rezolvările propuse încă de anul trecut a fost o lege prin care hypermarketurile erau obligate să fie închise la sfârșitul săptămânii pentru a‐i determina pe români să cumpere produse din piețe, de la micii fermieri. Ultima încercare de a determina creșterea consumului de alimente românești a fost reprezentat de proiectul de lege care obligă hypermarketurile să aibă în oferta lor 51% produse românești și care va fi supusă votului luna viitoare.

Tu ce servicii și produse preferi, cele străine sau pe cele românești? Cum crezi că ar putea fi încurajați micii antreprenori?

Sursa foto: Shutterstock

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

produse romanesti pesticide importuri exporturi
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025