Antena LIVE

Curs valutar

Industria din România fără șomeri și cu salarii lunare de peste 3.000 de euro

Au devenit deja cunoscute performanțele elevilor români la Olimpiadele Internaționale de Informatică și știm deja că la Microsoft a doua limbă vorbită este româna, fapt care face România extrem de atractivă pentru marile companii din domeniu. În cadrul acestei industrii, în țara noastră nu există șomeri, iar salariile ajung la câteva mii de euro pe lună pentru un angajat de nivel mediu.

De la 28.06.2016, 21:57
WhatsApp
Au devenit deja cunoscute performanțele elevilor români la Olimpiadele Internaționale de Informatică și știm deja că la Microsoft a doua limbă vorbită este româna, fapt care face România extrem de atractivă pentru marile companii din domeniu. În cadrul acestei industrii, în țara noastră nu există șomeri, iar salariile ajung la câteva mii de euro pe lună pentru un angajat de nivel mediu.

Specialiștii români din IT sunt foarte căutați de corporații, iar prestigiul lor a trecut granițele țării. Asta determină marile companii din domeniu să vină chiar la sursă și să investească în țara noastră. IT‐iștii români beneficiază de o mulțime de oportunități de locuri de muncă atât în companii mari, cunoscute în toată lumea, cât și în start‐up‐uri autohtone.

Companii specializate în servicii IT, precum HP, Luxoft sau Infineon Technologies au deja sute de angajați în sediile din Novo Park, București, și tot mai multe mari companii din Europa și Statele Unite sunt atrase de potențialul pe care îl are România în această industrie. De altfel, Liviu Tudor, fondatorul Genesis Development, companie ce detine Novo Park, are deja în plan extinderea parcurilor de afaceri West Gate, din Miliatari, și Novo Park, din zona Pipera, deoarece gradul de închiriere a acestora se apropie de 100%.

Câți români lucrează în IT și care este salariul mediu în această industrie

Potrivit platformei Euractiv, în România existau la finalul anului trecut 13.800 de companii IT cu 76.000 de angajați si alte 17.000 de PFA‐uri în această industrie. Aproape jumătate (45%) dintre specialiștii IT români lucrează în Capitală, în vreme ce densitatea cea mai mare se regăsește la Cluj, unde 1 din 25 de angajați lucrează în această arie. Acesta este și motivul pentru care Clujul a fost numit de portalul TechCrunch Sillicon Valley din Transilvania.

Remunerațiile lunare ale celor care lucrează în IT sunt peste media salariilor din țara noastră și chiar și tinerii la început de carieră pot avea un salariu îndestulător în această industrie. Salariul unui programator începător pornește de la 500 de euro pe lună, iar programatorii seniori ajung și la 3.500 de euro/lună.

Deși pentru țara noastră par salarii mai mult decât mulțumitoare, programatorii români au salarii mult mai mici decât cei din Elveția, Belgia sau Marea Britanie. Pentru că în acest moment cererea depășește oferta, iar companiile încearcă să‐și păstreze programatorii cu orice preț, perspectivele salariale par a fi pe un trend ascendent.

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), cifra de afaceri a sectorului de software și servicii IT a crescut cu peste 20 de procente în 2014 față de anul anterior. În 2015 s‐a ajuns la o cifră de 3,08 miliarde de euro, iar prognoza ANIS pentru anul acesta este o creștere de peste 17%, ce ar duce cifra acestei industrii la 3,6 miliarde de euro.

Și în ceea ce privește exporturile de software și servicii IT cifrele sunt îmbucurătoare, în 2015 s‐a ajuns la 2,09 de miliarde de euro, cu peste 30% mai mult decât în 2014. Conform asociației, estimările pentru anul acesta spun că se va ajunge la 2,5 miliarde de euro, dublul valorii înregistrate în urmă cu 4 ani.

IT‐iștii români au un alt mare avantaj în fața celor din alte țări din zona noastră geografica – limba engleză. Spre deosebire specialiștii din IT bulgari sau ucrainieni, românii sunt buni vorbitori de limbă engleză, iar pentru companiile multinaționale acesta este un aspect foarte important. Faptul că sunt bine pregătiți profesionali, cunosc o limbă de circulație internațională și au pretenții salariale mai mici decât colegii lor din Vestul Europei, a făcut ca IT‐iștii români să fie vânați de tot maimulte firme. De altfel, specialiștii în Resurse Umane au declarat deja că urmăresc recrutarea angajaților încă de pe băncile liceului.

IT‐ul este, așadar, un domeniu cu un potențial imens și unul de viitor în țara noastră, iar tinerii care aleg să studieze informatica nu vor trebui să‐și facă griji legate de găsirea unui loc de muncă.

Sursa foto: Shutterstock

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

avantaje cluj it romania someri
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025