Merele româneşti se vând cu preţuri de nimic, după o recoltă impresionantă. Kilogramul costă 20 de bani
Este supraproducţie de mere, în România, însă, în loc să se bucure de profit, cultivatorii se tem că vor ieşi în pierdere. Nu pot livra marfa în marile magazine, pentru că nu îndeplinesc condiţiile de depozitare şi transport cerute de hipermarketuri. Aşa că îşi vând fructele cu 20 de bani kilogramul
De Redactia Observator la 17.10.2018, 20:44- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Este supraproducţie de mere, în România, însă, în loc să se bucure de profit, cultivatorii se tem că vor ieşi în pierdere. Nu pot livra marfa în marile magazine, pentru că nu îndeplinesc condiţiile de depozitare şi transport cerute de hipermarketuri. Aşa că îşi vând fructele cu 20 de bani kilogramul. Puţinele mere care ajung în pieţe costă de zece ori mai mult.
Un munte de mere a fost adunat lângă livadă, alte tone de fructe au rămas în pomi. Producţia a depăşit, anul acesta, toate aşteptările.
Abundenţa nu îi bucură, însă, pe cultivatori. În primăvară, o lege facilita contractele directe între producători şi supermarketuri, pentru a elimina intermediarii. Însă livezile mici nu pot satisface pretenţiile comercianţilor.
Ca să spere la un contract cu un hipermarket, un cultivator trebuie să păstreze merele la o temperatură scăzută şi constantă timp de mai multe luni, cât timp face livrări. Fructele trebuie spălate şi apoi sortate după mărime şi culoare. Utilajele necesare costă sute de mii de euro. Iar pentru că livezile nu sunt una lângă alta, producătorii nu pot face o asociaţie care să împartă costurile.
O soluţie de supravieţuire pentru micii producători este să-şi diversifice serviciile. În Harghita, cinci familii pun merele culese la un loc şi fac din ele suc.