Munca remote: Raluca şi-a mutat "biroul" pe o plajă din Bali și lucrează de la distanță în România
Există şi angajaţi fericiţi. Sunt cei care aleg să lucreze de la distanţă, departe de stresul şi de monotonia unui loc de muncă obişnuit. Îşi mută biroul de acasă, în cafenea, sau chiar pe o plajă exotică.
De Redactia Observator la 13.11.2018, 21:54Există şi angajaţi fericiţi. Sunt cei care aleg să lucreze de la distanţă, departe de stresul şi de monotonia unui loc de muncă obişnuit. Îşi mută biroul de acasă, în cafenea, sau chiar pe o plajă exotică. Şi câştigă bani, în tot acest timp. Eficienţa acestor angajaţi a fost confirmată şi de studii.
Raluca Rogoz a ales să lucreze la distanţă. În cazul ei, întâlnirile se ţin prin apeluri video, iar comunicarea se poartă pe reţelele de socializare.
"Ceea ce facem noi este brand strategy. Ajutăm un brand să îşi înţeleagă călătoria din momentul în care are o idee", spune tânăra.
Anul trecut, ea a mai încercat o metodă de lucru.
Raluca Rogoz, consultant de brand: Timp de 6 luni m-am mutat în Bali, unul din motive fiind explorarea unei părţi mai mari din Asia. Am fost surprinsă să văd că tot ceea ce înseamnă infrastructură, coworking spaces, spaţii de muncă remote sunt poate cel mai bine poziţionaţi în momentul ăsta.
Bali, Malaezia, Thailanda, Sri Lanka şi Portugalia. Sunt ţările prin care Raluca şi-a mutat, timp de un an de zile, biroul. Îmbinând utilul cu plăcutul, a ajuns să câştige în jur de 2000 de euro lunar.
Raluca Rogoz, consultant de brand: Cred că este nevoie de o doză personală de determinare, de motivare. Trebuie să îţi găseşti singur resursele, dacă nu le găseşti singur rişti ca ziua respectivă să nu fie alocată muncii. Şi poate fi o zi importantă, în care ai nevoie să respecţi un deadline.
La fel ca ea, alţi tineri caută plăcerea în muncă. Conform unui studiu realizat de o companie de consultanţă fiscală, ca să fie fericiţi la serviciu, cei din generaţia "milenialilor" vor flexibilitate, stabilitate, dar şi colaborări. Pentru că se plictisesc repede, este foarte important să aibă libertatea să îşi aleagă spaţiul din care lucrează. La asta s-a gândit şi David. Un olandez care a ajuns în România în luna aprilie. Iniţial a vrut să recruteze români, acum lucrează de aici.
David, afacerist olandez: Poţi să conduci o companie de oriunde şi să faci tranzacţii bancare de oriunde. Acum pot să stau aici, să vând produse în US, să le cumpăr din China şi să le livrez oriunde.
8 din 10 români ar prefera să lucreze de acasă. Motivele pentru care ar face o astfel de schimbare sunt: o gestionare mai bună a timpului, creşterea gradului de confort personal, scăderea nivelului de stres, dar şi creşterea productivităţii.