Antena LIVE

Curs valutar

O fermă din Africa de Sud transformă muştele într-un super-produs alimentar. Consumul de insecte ar putea rezolva două mari probleme ale lumii

Alimentaţia e un subiect intens discutat în ultimele decenii, pe măsură ce oamenii vor o dietă cât mai sănătoasă şi echilibrată, plină de nutrienţi şi fără aditivi periculoşi. Şi nu se gândesc doar la ce pun pe masă, ci şi la bolul de mâncare al animalelor lor de companie. O fermă din Cape Town, Africa de Sud, a înţeles această nevoie tot mai accentuată a societăţii şi s-a orientat spre creşterea muştelor, care reprezintă o sursă de proteine extrem de bogată. Insectele ar putea ajunge atât în castronul patrupedelor, cât şi în farfuria stăpânilor.

De la 12.09.2021, 12:37
WhatsApp
Culturi de muşte pentru uz alimentar, într-o fermă din Africa de Sud Profimedia

Ferma Maltento şi-a început activitatea în 2018, într-o zonă industrială de la marginea orașului african Cape Town. Lunar, ferma produce peste 10 tone de hrană pentru animale, bogată în proteine ​​de înaltă calitate, mare parte din furaje fiind destinate exportului. Ideea unei astfel de afaceri nu a venit din senin, ci printr-o analiză a lipsurilor resimţite în lume. "Există o criză de alimente, oamenii mor de foame, iar în acelaşi timp ne confruntăm şi cu problema deşeurilor. Aşa că am început să analizez cum putem reechilibra balanţa", spune fondatorul fermei, Dean Smorenberg. Fost consultant în management, acesta a început proiectul în 2016, în propria baie, cu o cultură de muşte negre, relatează BBC

Procesul de creştere a larvelor are şi o componentă ecologică, întrucât acestea se hrănesc cu deșeuri alimentare (în special resturi de cereale, aruncate de o fabrică de bere din apropiere). Apoi, muştele transformă hrana primită în proteine şi produc un fel de îngrășământ. În tot acest ciclu sunt consumate extrem de puţine resurse, comparativ cu procesele de producție a altor tipuri de proteine. Iar dioxidul de carbon generat este minim. Un studiu realizat în 2020 de cercetători din Marea Britanie și Germania a constatat că piața globală a alimentelor pentru animale de companie eliberează în atmosferă la fel de mult dioxid de carbon cât emisiile totale din Filipine sau Mozambic.

„Insectele au mult mai multe valori nutritive decât simpla proteină”, explică Smorenberg, precizând că peptidele antimicrobiene obţinute din larve şi muşte ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. „Nicio altă cultură din lume nu poate oferi 52 de recolte pe an, folosind un singur spațiu”. Ferma Maltento, care se extinde rapid, este împărțită în secțiuni în funcție de diferitele etape ale ciclului de viață al insectelor. O parte din larve sunt uscate și exportate pentru a hrăni puii de casă din Statele Unite. Altele sunt efectiv tocate, iar pulberea obţinută e folosită de o firmă norvegiană de hrană pentru câini. Există şi larve presate, pentru extracţia de ulei şi suc digestiv. Pentru om, insectele au un gust de pământ, cu arome subtile de cereale. Dar pentru câini şi pisici, reprezintă o adevărată delicatesă, spune Dominic Malan, responsabil de relaţiile cu clienţii.

Potrivit RaboResearch, o organizație olandeză de cercetare a agroindustriei, producția globală de proteine ​​din insecte pentru hrana animalelor de companie ar putea ajunge la o jumătate de milion de tone până la sfârșitul deceniului, față de cele aproximativ 10.000 de tone produse în prezent. Într-un laborator situat în cartierul Woodstock din Cape Town, specialiştii încearcă în mod constant să îmbunătățească gustul și beneficiile pentru sănătate ale produselor din larve de muscă. Acest lucru depinde de dieta larvelor, de condițiile de cultivare și, nu în ultimul rând, de modul de procesare al produsului final. „Sunt, de fapt, foarte versatile”, spune dr. Leah Bessa, om de știință în domeniul alimentar, cu un doctorat în utilizarea larvelor ca înlocuitor de carne pentru consum uman.

Într-un raport publicat în 2013, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU a precizat că penuria de alimente din întreaga lume ar putea fi rezolvată prin consumul de insecte. În ciuda faptului că insectele sunt o gustare populară în multe țări, națiunile occidentale s-au dovedit până acum reticente. Deocamdată, dr. Bessa consideră că insectele consumate pe scară largă vor rămâne, în mare parte, doar în bolul animalelor de companie.

Ioana Petcu
ferma africa de sud insecte hrana alimente animale
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025