Antena LIVE

O fermă din Africa de Sud transformă muştele într-un super-produs alimentar. Consumul de insecte ar putea rezolva două mari probleme ale lumii

Alimentaţia e un subiect intens discutat în ultimele decenii, pe măsură ce oamenii vor o dietă cât mai sănătoasă şi echilibrată, plină de nutrienţi şi fără aditivi periculoşi. Şi nu se gândesc doar la ce pun pe masă, ci şi la bolul de mâncare al animalelor lor de companie. O fermă din Cape Town, Africa de Sud, a înţeles această nevoie tot mai accentuată a societăţii şi s-a orientat spre creşterea muştelor, care reprezintă o sursă de proteine extrem de bogată. Insectele ar putea ajunge atât în castronul patrupedelor, cât şi în farfuria stăpânilor.

De la 12.09.2021, 12:37
Culturi de muşte pentru uz alimentar, într-o fermă din Africa de Sud Profimedia

Ferma Maltento şi-a început activitatea în 2018, într-o zonă industrială de la marginea orașului african Cape Town. Lunar, ferma produce peste 10 tone de hrană pentru animale, bogată în proteine ​​de înaltă calitate, mare parte din furaje fiind destinate exportului. Ideea unei astfel de afaceri nu a venit din senin, ci printr-o analiză a lipsurilor resimţite în lume. "Există o criză de alimente, oamenii mor de foame, iar în acelaşi timp ne confruntăm şi cu problema deşeurilor. Aşa că am început să analizez cum putem reechilibra balanţa", spune fondatorul fermei, Dean Smorenberg. Fost consultant în management, acesta a început proiectul în 2016, în propria baie, cu o cultură de muşte negre, relatează BBC

Procesul de creştere a larvelor are şi o componentă ecologică, întrucât acestea se hrănesc cu deșeuri alimentare (în special resturi de cereale, aruncate de o fabrică de bere din apropiere). Apoi, muştele transformă hrana primită în proteine şi produc un fel de îngrășământ. În tot acest ciclu sunt consumate extrem de puţine resurse, comparativ cu procesele de producție a altor tipuri de proteine. Iar dioxidul de carbon generat este minim. Un studiu realizat în 2020 de cercetători din Marea Britanie și Germania a constatat că piața globală a alimentelor pentru animale de companie eliberează în atmosferă la fel de mult dioxid de carbon cât emisiile totale din Filipine sau Mozambic.

„Insectele au mult mai multe valori nutritive decât simpla proteină”, explică Smorenberg, precizând că peptidele antimicrobiene obţinute din larve şi muşte ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. „Nicio altă cultură din lume nu poate oferi 52 de recolte pe an, folosind un singur spațiu”. Ferma Maltento, care se extinde rapid, este împărțită în secțiuni în funcție de diferitele etape ale ciclului de viață al insectelor. O parte din larve sunt uscate și exportate pentru a hrăni puii de casă din Statele Unite. Altele sunt efectiv tocate, iar pulberea obţinută e folosită de o firmă norvegiană de hrană pentru câini. Există şi larve presate, pentru extracţia de ulei şi suc digestiv. Pentru om, insectele au un gust de pământ, cu arome subtile de cereale. Dar pentru câini şi pisici, reprezintă o adevărată delicatesă, spune Dominic Malan, responsabil de relaţiile cu clienţii.

Potrivit RaboResearch, o organizație olandeză de cercetare a agroindustriei, producția globală de proteine ​​din insecte pentru hrana animalelor de companie ar putea ajunge la o jumătate de milion de tone până la sfârșitul deceniului, față de cele aproximativ 10.000 de tone produse în prezent. Într-un laborator situat în cartierul Woodstock din Cape Town, specialiştii încearcă în mod constant să îmbunătățească gustul și beneficiile pentru sănătate ale produselor din larve de muscă. Acest lucru depinde de dieta larvelor, de condițiile de cultivare și, nu în ultimul rând, de modul de procesare al produsului final. „Sunt, de fapt, foarte versatile”, spune dr. Leah Bessa, om de știință în domeniul alimentar, cu un doctorat în utilizarea larvelor ca înlocuitor de carne pentru consum uman.

Într-un raport publicat în 2013, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU a precizat că penuria de alimente din întreaga lume ar putea fi rezolvată prin consumul de insecte. În ciuda faptului că insectele sunt o gustare populară în multe țări, națiunile occidentale s-au dovedit până acum reticente. Deocamdată, dr. Bessa consideră că insectele consumate pe scară largă vor rămâne, în mare parte, doar în bolul animalelor de companie.

Ți-a plăcut acest articol?

ferma africa de sud insecte hrana alimente animale
Întrebarea zilei
Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

La pădure

La terasă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră....
CaTine
Publicat 01.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Billie Eilish a anunțat turneul „Hit Me Hard and Soft”. Seria de spectacole...
ZU
Publicat 01.05.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Melisa Döngel, dezvăluiri despre rolul vieții. Ce stea de cinema visează să...
Happy
Publicat 01.05.2024
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Medicool
Publicat 01.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024