(P) Salariul mediu brut - cat este si de ce este important
In situatii speciale, statul ofera cetatenilor anumite ajutoare financiare. De exemplu, in cazul decesului unei rude de gradul I sau in cazul in care o persoana trebuie sa intre in somaj, statul acorda persoanelor sustinere sub forma unor sume de bani.
De Redactia Observator la 28.02.2022, 17:10- Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în Dosarul Mineriadei. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Planul Rusiei de a duce războiul în SUA. Cum l-au ameninţat americanii pe Putin să nu provoace o catastrofă aeriană
Cuantumul acestor ajutoare si modalitatea lor de acordare sunt clar stabilite prin lege, depinzand si de alti factori economici si sociali.
In cazul celor doua tipuri de ajutoare mentionate, un element important il constituie salariul mediu brut. Desi valoarea acestuia a scazut usor in 2021 din cauza pandemiei, in 2022 acesta a crescut din nou, depasind, in prezent, 6 000 de lei. Mentionam ca salariul minim pe economie in 2022 este de 2550 de lei brut.
Salariul mediu brut in 2022
Legea 318/2021 prevede ca, in 2022, salariul mediu brut este in valoare de 6 095 de lei. In 2020, acesta a fost 5 429 de lei, dar pandemia a afectat inclusiv acest indicator economic: in 2021, salariul mediu brut a scazut la 5 380 de lei. Pentru ati calcula propriul salariu utilizeaza aplicatia calculator salariu net.
Salariul mediu brut influenteaza direct valoarea indemnizatiei de somaj. Pana la 31 martie 2022, statul ar trebui sa plateasca indemnizatiile celor care au intrat in somaj din cauza ca firma angajatoare nu si-a putut continua activitatea in contextul pandemic.
Indemnizatia de somaj tehnic pe care o plateste statul nu poate reprezenta mai mult de 75% din salariul mediu brut, adica poate fi maximum 4 571 de lei. Acest lucru inseamna ca, anul acesta, cei aflati in somaj tehnic primesc indemnizatii mai mari decat in 2021, avamd in vedere ca salariul mediu brut a crescut.
In acelasi timp, indemnizatia de somaj tehnic reprezinta 75% din salariul de baza aferent locului de munca ocupat.
Salariul mediu brut si ajutorul de deces
Cuantumul ajutorului de deces depinde in totalitate de salariul mediu brut. Astfel, conform aceleiasi legi, se acorda un salariu mediu brut intreg (6 095 de lei) in cazul decesului unei persoane asigurate sau pensionare si 3 048 de lei in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.
Este posibil ca, in viitor, salariul mediu brut sa influenteze si valoarea salariului minim pe economie. Acest lucru este o propunere aflata in discutie pe masa Parlamentului European, cu scopul de a reduce discrepantele economice dintre statele membre.
Propunerea sustine ca salariul minim sa reprezinte 50% din salariul mediu brut, ceea ce, in Romania, ar insemna o crestere a salariului minim brut de la 2550 de lei, cat este in prezent, la 3047 de lei.