Românii vor avea pachete turistice garantate, dar vacanțele ar putea fi mai scumpe
Spunem adio ţepelor primite de la agenţiile de turism, dar, plătim un preţ pentru asta. Guvernul a aprobat un act normativ care transpune în legislaţia românească o directivă europeană privind pachetele de călătorii.
De Redactia Observator la 04.08.2018, 22:22Spunem adio ţepelor primite de la agenţiile de turism, dar, plătim un preţ pentru asta. Guvernul a aprobat un act normativ care transpune în legislaţia românească o directivă europeană privind garantarea integrală a pachetelor turistice. Iniţiativa a iscat însă un scandal uriaş între stat şi agenţii, ai căror patroni susţin că, de la anul, turiştii vor cumpăra vacanţe mai scumpe.
Românii vor avea parte de vacanţe mai scumpe, dar asigurate. Guvernul a decis garantarea pachetelor turistice, obligat de o directivă europeană. Soluţiile propuse nu sunt însă pe placul agenţiilor, care spun că vor mări preţurile dacă vor avea cheltuieli mai mari.
”Se vorbeşte de garantarea 100%. E aproape imposibil. Un faliment de nivelul zecilor de milioane de Euro. Ce fond ar putea să despăgubească o astfel de pagubă?”, spune Teodor Călimănescu, patronul unei agenții de turism.
”De la 1 ianuarie să vedem ce agenţii vor putea să aibă licenţă, pentru că nu ştim. Evident că vor creşte costurile. Va fi undeva între doi şi patru la sută”, declară Alin Burcea, Prim Vicepreședintele ANAT.
Poliţa de asigurare, scrisoarea de garanţie bancară, fondul mutual privat. Sunt alternativele pe care le au la dispoziţie agenţiile pentru a pune în practică acest plan, potrivit legii.
”Este obligatoriu, nu se mai poate continua în acest ritm pentru că vedem- în fiecare an sunt minim una, două, trei insolvenţe care pun în dificultate atât Ministerul Turismului, statul, cât mai ales cetăţenii”, afirmă Ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Poliţele trebuie să includă şi o asigurare a transportului turiştilor aflaţi în străinătate, spre România, în situaţiile excepţionale. O idee bună, dar transpusă prost, se plâng patronii de agenţii.
Între timp, agenţiile aşteaptă şi normele de aplicare a legii. În România sunt 2.500 de agenţii de turism cu afaceri de peste două miliarde de lei.