Pandemia a golit mall-urile. Magazinele se închid, în așteptarea ajutoarelor de la Guvern
Deși Guvernul a decis să le deschidă pe 15 iunie, oamenii nu mai merg la cumpărături la fel ca înainte. Vânzările au scăzut la jumătate, iar magazinele se închid rând pe rând din cauza că nu mai pot face față cheltuielilor. Speranța vine din partea statului, care ar urma să le deconteze 50% din chiria pentru perioada stării de urgenţă. Însă decizia Executivului a fost amânată.
De Alexandra Popescu la 26.09.2020, 22:01- Speranța vine din partea statului, care ar urma să le deconteze 50% din chiria pentru perioada stării de urgenţă
- Decizia Executivului a fost amânată momentan
Sunt mai bine de trei luni de când mall-urile s-au redeschis, dar nimic nu mai e la fel ca înainte. Numărul clienţilor a scăzut chiar şi cu 75% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Roxana Socaciu, director executiv Roretail: Media de descreștere de trafic este undeva între 35 și 50%, dar există și centre comerciale cu vârf de până la 75% scădere de trafic și de vânzări.
Cei care vin totuşi la cumpărături, şi-au schimbat obiceiurile. Iau doar strictul necesar, pe repede-înainte.
Andreea Mustață, marketing specialist mall: Vizitatorii nu se mai plimbă atât de mult căutând produse noi și stând mai mult la masă, ci își cumpără aplicat ce au nevoie și merg acasă.
Radu Gina, lucrător comercial: Se simte lipsa banului la client, pentru că vin, se uită și cam atât.
Comercianţii îşi pun acum toată speranţa în sărbătorile de iarnă. Altfel, vânzările ar putea reveni la normal abia anul viitor.
Alexandra Popescu, reporter Observator: Din cauza faptului că au scăzut vânzările, unele magazine nu au mai putut să facă față cheltuielilor și nici să suporte chiria, așadar proprietarii au decis să le închidă.
Un mic ajutor ar putea veni de la Guvern, care ar urma să le deconteze magazinelor jumătate din costul chiriei pentru perioada martie-mai.
Sunt totuşi câteva condiţii. Conducerea mall-urilor trebuie să le acorde patronilor o reducere de 50% pentru chiria din perioada stării de urgenţă şi 15 la sută pentru următoarele şase luni. În plus, fiecare magazin trebuie să prelungească contractul de închiriere pentru cel puțin jumătate de an.
Însă decizia Guvernului întârzie. Deși trebuia să adopte în ședința de joi această ordonanță de urgență, ministerul Economiei a venit cu modificări pe ultima sută de metri.
Vor primi ajutor şi mall-urile mai mici, de minimum de 5.000 de metri pătrați, nu doar pe cele de peste 15.000 de metri pătrați. Propunerea este acum în analiză.