Paradox românesc: e plin la munte și la mare, dar milioane de români sunt prea săraci pentru vacanţă. Unii nu au mai plecat de 30 de ani
Nu o spunem noi, ci Eurostat: Românii nu ştiu ce e aia o vacanţă. Vedem cozi kilometrice la vame spre Grecia, iar în weekend vă arătăm imagini cu litoralul românesc arhiplin. Realitatea, însă, e mai tristă. Numărul românilor care îşi permit să plece în vacanţă e unul extrem de mic. Doar una din 10 familii cu venituri mici reuşeşte să plece în concediu. Sunt mulţi care văd marea doar la televizor.
De Redactia Observator la 03.08.2021, 20:12Pentru trei milioane de români Grecia, Turcia sau chiar Mamaia sunt pe altă planetă. Pentru că nu şi permit să plece de acasă. Mai trist chiar, sunt copii şi chiar adulţi care nu au văzut niciodată marea. Şi nici muntele. ”Nu am fost în concediu deloc. Ar fi frumos să mergem ca o familie, cu copiii. Noi stăm cu ei, ăsta e concediul nostru, să stăm cu copiii vara acasă.” ne spune o femeie din Gorj.
Reporter: La mare ai fost, spre exemplu?
Copil: Nu, doar la cosit.
Reporter: Dacă ar fi să mergi într-o vacanţă cu mami şi tati, unde ai merge?
Copil: La munte!
Banii abia le sunt suficienţi pentru mâncare şi facturi. ”Pentru lemne, să ne facem o baie, să renovăm casa. Cel mai important, lemnele. Am văzut marea la televizor.”, povestește tatăl.
Şi în această situaţia sunt 9 din 10 români cu venituri mici, care nu îşi permit să plece în concediu o săptămână departe de casă, arată datele eurostat.
Reporter: Câţi ani au trecut?
Bucureștean: 30 de ani.
Reporter: De 30 de ani nu aţi mai fost într-o vacanţă?
Bucureștean: Da
Reporter: Nu aveți timp?
Bucureștean: Banul!
Reporter: Anul asta plecaţi undeva?
Bucureșteancă: Nu.
Reporter:Din ce motive?
Bucureșteancă: Financiare. Anul ăsta, financiare. Şi cu criza asta.
Anual, 3 milioane de români îşi petrec concediul în străinătate. Dar inegalităţile au crescut în pandemie. ”În cel mai fericit caz, îşi permit o vacanţă la bunici, la rudele de la ţară, care e de multe ori o vacanţă activă: muncă la câmp sau la livadă. Asta e realitatea. Clasa medie care depindea în mare parte de tichetele de vacanţă, pe de-o parte se subțiază, pe de altă parte nu mai beneficiază de aceste vouchere din partea guvernului”, a explicat Dumitru Luca - preşedinte ANAT.
”Deocamdată suntem la valori mai mici chiar şi decât în 2020. Preferă deplasările la rude, la prieteni, ca să scape de cele mai mari cheltuieli: cheltuielile de cazare. Un turist român cheltuieşte în jur de 2.100-2.200 de lei.” a explicat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt INS. Prin comparaţie, la nivel european, doar trei din 10 oameni nu îşi permit un concediu.