Parlamentarii vor să interzică steroizii sintetici și alți hormoni de creștere
Parlamentarii pregătesc o lovitură pentru cei care folosesc steroizi sintetici şi alţi hormoni de creştere. Vor să interzică folosirea lor.
De Redactia Observator la 12.03.2018, 00:00Parlamentarii pregătesc o lovitură pentru cei care folosesc steroizi sintetici şi alţi hormoni de creştere. Vor să interzică folosirea lor şi le introduc, atenţie, în categoria drogurilor de mare risc. Un proiect de lege a fost deja depus la Senat. În plus, cei care deţin săli de culturism şi de fitness vor trebui să deţină autorizaţie de la Agenţia Naţională Anti-Doping.
Peste 150 de substanţe folosite în sălile de culturism, dar care sunt obişnuite şi în cele de fitness au fost trecute pe lista neagră. De la hormoni, stimulente şi până la steroizi. Pentru că sunt mai des folosite de cei care vor să obţină rapid rezultate şi fără mult efort fizic, motiveză inițiatorii proiectului de lege. Suţin că riscurile la care se expun cei care le folosesc sunt imense.
”Ambele sexe, dacă vor folosi astfel de substanţe, vor avea tulburări hormonale. Dacă sunt folosite pe termen lung, ele vor avea, întotdeauna, un impact negativ asupra sănătăţii”, explică medicul Radu Țincu.
Inițiatorii au prevăzut și sancțiuni.
"Introducerea sau scoaterea din țară, importul sau exportul de substanțe dopante cu grad de mare risc sau produse care conțin substanțe dopante constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 30.000 de lei la 45.000 de lei", se afirmă în proiectul de lege.
Vor plăti şi persoanele care fabrică sau fac trafic cu astfel de substanţe. Proiectul introduce condiţii mai stricte de folosire a suplimentelor în sălile de culturism şi de fitness.
Reprezentanţii lor sunt obligaţi să comunice Agenţiei Anti Doping lista cu produsele comercializate. Orice abatere le poate închide sala cel puţin jumătate de an.
Deşi administratorii recunosc că steroizii şi substanţele anabolizante au devenit o obişnuinţă, consideră că o astfel de lege nu va stopa fenomenul, dimpotrivă.
”Sunt enorm de multe chestiuni care sunt interzise, iar industria din spatele lor e o industrie care înfloreşte. Nu face decât să crească preţul şi să-i facă pe alţii să bage banii în buzunar. Ar trebui reglementată prin nişte campanii de conştientizare”, spune Dimi Butilică, antrenor de fitness.
Proiectul a fost deja depus la Parlament şi este în dezbatere publică.