Antena LIVE

Unii patroni de pe litoral țin afacerile deschise în extrasezon, să nu piardă angajații

În cea mai mare criză de personal din ultimii ani, cu care se confruntă România, firmele din turism caută noi soluţii. De teamă că la vară nu vor mai găsi angajaţi, unii administratori de la malul mării preferă să-şi ţină afacerile deschise şi în extrasezon.

De la 19.10.2019, 22:52

În cea mai mare criză de personal din ultimii ani, cu care se confruntă România, firmele din turism caută noi soluţii. De teamă că la vară nu vor mai găsi angajaţi, unii administratori de la malul mării preferă să-şi ţină afacerile deschise şi în extrasezon. Nu este chiar o soluţie profitabilă, spun cei mai mulţi dintre ei. Însă, pe termen lung se vor baza pe angajaţi fideli şi pe clienţi mai fericiţi. 

Andreea Marinescu a căutat un loc de muncă care să-i ofere, în primul rând, stabilitate. S-a angajat ca recepţioner la un hotel din Mamaia după ce a aflat că va fi deschis şi iarna.

Andreea Marinescu, recepționer: Să nu fiu nevoită pe timpul iernii să-mi caut alt loc de muncă, ca mai apoi pe timpul verii iar să-mi caut de muncă.

10 angajaţi lucrează în extrasezon la acest hotel, cu şase mai puţin decât vara.

Soluţia găsită nu este chiar una profitabilă, spun administratorii. Dar îşi pot fideliza, astfel, angajaţii. Şi speră să se poată baza pe ei şi în plin sezon.

Georgiana Lazăr, manager hotel: Este o problemă cu personalul pe litoral, în mijlocul sezonului ne trezim fără angajaţi. Cu ocazia aceasta pe timpul iernii se formează, începem sezonul cu bine şi angajăm ce este nevoie suplimentar.

Pe întreg litoralul, iarna aceasta rămân deschise 15 hoteluri şi doar 4 terase. Mai multe sunt restaurantele cu specific pescăresc. Marius este bucătar de cinci ani şi lucrează la o cherhana. A decis să plece din Galaţi pentru un loc de muncă mai bine plătit.

Marius Bogdan, bucătar: Aici am găsit un loc permanent, sunt mulţumit atât financiar, cât şi profesional. În timpul sezonul estival este destul de multă muncă, dar toamna-iarna se compensează.

Adrian Măgurean, ospătar: Toată lumea îşi doreşte un loc de muncă stabil, cu nişte patroni ok şi un salariu la timp.

Toamna rămân doar jumătate dintre angajaţi. Ceilalţi se întorc la şcoală ori la facultate. În extrasezon, salariul este mai mic cu 20 la sută.

Sorin Drăgan, proprietar restaurant: Anul acesta am văzut că totuşi a început să meargă, e rentabil să ţinem şi în extrasezon. Anul trecut nu prea a fost rentabil, am fost undeva pe linia de plutire, am pus nişte bani de acasă.

Cel mai bine plătiţi sunt bucătarii. Salariile lor încep de la 2.500 de lei şi pot ajunge şi până la 12 mii de lei.

Cu toate acestea, sunt greu de găsit. Patronatele vorbesc despre cea mai mare criză de angajaţi. S-au căutat soluţii şi în alte ţări. Astfel, că toată vara pe litoralul românesc au lucrat peste 2.000 de persoane din Sri Lanka sau Nepal. Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turism, industria ospitalităţii are nevoie de aproape două sute de mii de angajaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

social observatorweekend19 administratori malul marii afaceri extrasezon angajati
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024