Pensiile și salariile, în aer. În timp ce România protesta, dinspre Executiv nu a venit însă niciun semn!
Nici până aseară miniştrii Cabinetului Tudose nu au fost convocaţi oficial la şedinţa extraordinară pe tema controversatului Cod Fiscal de astăzi.
De Redactia Observator la 06.11.2017, 11:44În timp ce România protesta, dinspre Executiv nu a venit însă niciun semn. Nici până aseară miniştrii Cabinetului Tudose nu au fost convocaţi oficial la şedinţa extraordinară pe tema controversatului Cod Fiscal de astăzi.
E ziua şedinţei extraordinare de Guvern.
Eugen Teodorovici, preşedintele Comisie de Buget - Finanţe din Senat: "Pe astfel de subiecte mari, Guvernul trebuie să discute şi să comunice mai mult. Nu trebuie să facem pe repede înainte. nu arde nimic în următoarele săptămâni."
Şi totuşi, Guvernul ar putea tranşa soarta salariilor, pensiilor, dar şi a multor companii.
"(...) Membrii și simpatizanții Partidului Național Liberal vor protesta în stradă și împotriva aberațiilor fiscale propuse de tripleta Dragnea - Tudose - Mișa pentru că așa nu se mai poate face economie în România. Programul de guvernare sacrifică dezvoltarea economică a României prin măsuri fiscale fără niciun sens", se arată în comunicatul de presă transmis de PNL.
Între timp, Federaţia Sanitas face un un pas înapoi şi se dezice de mişcările în stradă. Reprezentanţii medicilor i-au trimis o scrisoare premierului Mihai Tudose.
"(...) Nu putem să nu constatăm că în domeniul sanitar am găsit împreună cu dumneavoastră soluţii şi, de aceea, nu putem pune capăt dialogului doar pentru interese pe care nu le cunoaştem şi care nu sunt ale membrilor noştri", este mesajul SANITAS.
Însă, din această săptămână, marile confederaţii sindicale au anunţat că ies în stradă.
Primele mişcări vor fi în Constanţa, Argeş, apoi în Prahova şi Timiş.
Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical: "Ne rămân două lucruri de făcut: să continuăm să ieşim în stradă, să protestăm,şi să întreprindem demersurile de natură juridică interne şi internaţionale, astfel încât să putem să stopăm acest experiment social."
Pe lângă presiunile sociale, guvernanţii sunt şi sub presiunea timpului. Trebuie să decidă asupra modificărilor Codului Fiscal pentru a putea face bugetul pe 2018. Consiliul Fiscal a transmis că reducerea impozitului de la 16, la 10 la sută, şi trecerea contribuţiilor la angajaţi ar genera o pierdere la buget de peste 5 miliarde de lei.
Radu Soviani, analist fiscal: "Asistăm la o brambureală fiscală. Gândiţi-vă că toate aceste măsuri au fost iniţial anunţate în luna iulie, după care s-au anunţat anularea lor: premierul spunea la categoria discutate şi uitate şi acum le reintroducem!"
Oameni de afaceri au cerut de mai multe ori o amânare pentru a face calcule. Nu pot fi obligaţi să mărească salariul brut, pentru ca angajatul să nu rămână cu mai puţini bani. România ar urma să fie singura ţară din Europa unde contribuţiile sociale, de 35 la sută, sunt povara exclusivă a salariatului. Patronul ar urma să plătească o taxă de 2,25 la sută.
Eugen Teodorovici, preşedintele Comisie de Buget - Finanţe din Senat: "Sper ca totuşi la nivel de guvern să fie săptămâna viitoare această modificare la Cod fiscal trecută la nivel de lege şi nu la nivel de OUG."
Cabinetul Tudose nu a anunţat ora şedinţei cruciale pentru şase milioane de angajaţi.