Antena LIVE

Curs valutar

Plafonul de 275 de euro/MWh la gaze propus de UE, considerat o glumă care nu va ajuta pe nimeni. De ce este criticat

Comisia Europeană a dezvăluit marți ce plafon de preț a propus la gazele naturale: de 275 de euro pe megawat oră. Cel mai important detaliu este însă că plafonul s-ar aplica numai dacă prețurile ar fi de peste 275 de euro/MWh timp de două săptămâni la rând și cu peste 58 euro/MWh mai mari decât prețul mediu pe 10 zile al gazului natural lichefiat, relatează Financial Times. "Este o glumă" și "Avem un plafon care nu va plafona nimic" sunt câteva din reacțiile specialiștilor în domeniu.

De la 23.11.2022, 11:41
WhatsApp
Ilustrație: Prețuri mari la gaze în Europa Profimedia

Comisia Europeană a propus marți un plafon pentru prețurile angro la gaze de 275 de euro pe megawat oră. "Nu este o soluție magică. Dar oferă un instrument puternic pe care îl putem folosi atunci când avem nevoie de el", a declarat comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson.  Cu toate acestea, jurnaliști și experți în energie au catalogat plafonul drept unul inutil.

În timpul verii, prețul gazelor a crescut la niveluri record de peste 300 de euro pe MWh - echivalentul unui preț al petrolului de peste 500 de dolari pe baril. Atunci Rusia a tăiat livrările pe cea mai mare rută către Europa de vest, conducta Nord Stream 1 către Germania. Problema este că nici în perioada de vârf din luna august, plafonul propus de UE nu ar fi fost declanșat, deoarece nu întrunește condițiile. Prețul a rămas atunci peste 275 euro pe MWh timp de aproximativ o săptămână.

Țările UE care susțin plafonarea gazelor spun că 275 de euro pe megawat oră este mult prea mare

"Este o glumă... Este o propunere care nu ar ajuta pe nimeni nici măcar în scenariul extrem din luna august. Este un non-plafon. Riscă să compromită serios încrederea în modul în care către Comisia gestionează criza energetică", a comentat Simone Tagliapetra, expert la think-tank-ul Bruegel din Bruxelles.

Pe acelaşi subiect

Mai mulți diplomați din statele UE care susțin plafonarea gazului au declarat pentru Financial Times că plafonul este mult prea mare pentru a putea fi acceptat de guverne. 

Cel puțin 15 țări UE, inclusiv România, Spania și Grecia, susțin introducerea unui plafon la gaze în speranța că prețurile vor scădea pentru consumatori în timpul iernii și că se vor preveni tulburări sociale. Germania, Olanda și Danemarca se numără printre țările care au rămas sceptice cu privire la cât de sigură este o astfel de intervenție pe piață. Potrivit acestora prețurile mai mici ar crește consumul de gaze și ar determina traderii să trimită gaze în alte zone de pe glob.

"Chiar și în vârful crizei din august, când prețurile au atins pentru scurt timp un maxim istoric de 342 euro pe MWh, ele nu au rămas peste 275 de euro pe MWh timp de două săptămâni consecutiv. Deci plafonul nu ar fi fost declanșat nici atunci. Avem un plafon care nu plafonează nimic. Un plafon de Bruxelles" a glumit pe Twitter pe jurnalistul Javier Blas, de la Bloomberg. 

"Comisia Europeană propune un plafon de preț pentru gaze care nu ar fi obligatoriu nici în timpul celor mai mari creșteri de preț. Tipic: refuzul de a acționa în numele majorității europenilor atunci când este necesar, protejarea oligarhilor șmecheri și, apoi, acoperirii rușinii cu o politică" a scris pe Twitter și Yanis Varoufakis, fost ministru grec de Finanțe. 

Dacă plafonul UE va fi declanșat vreodată, Bruxelles-ul va cere capitalelor UE să notifice Comisia de eforturile lor pentru a preveni creșterea consumului de energie mai scrie FT.

Prețurile la gaze rămân ridicate în Europa - erau în jur de 116 euro/MWh marți, comparativ cu un interval de 5-35 euro pe MWh în ultimul deceniu. Dar temerile că vor exista penurii de gaze în această iarnă s-au diminuat datorită vremii mai blânde și a stocurilor pline din UE. 

Cu toate acestea, sunt îngrijorări că lupta pentru reumplerea stocurilor de gaze în primăvara viitoare, când livrările din Rusia prin conducte ar fi inexistente, va provoca din nou prețuri gigant ca cele din luna august. Potrivit lui Kadri Simson, plafonul actual a fost conceput pentru a anticipa o astfel de situație în 2023, când trebuie refăcute stocurile. În plus, propunerea poate suferi modificări. 

Plafonarea prețului la gaze a fost criticat de bursele de energie și de traderi care au avertizat că pune în pericol stabilitatea financiară din UE. Bursa de gaze ICE din Europa a respins orice plafon de preț, spunând că "ar duce la creșteri semnificative care ar putea destabiliza piața".

În cazul în care autoritățile de reglementare își exprimă îngrijorarea că plafonul a cauzat o creștere semnificativă a consumului de gaze și amenință piețele financiare sau prezintă un risc pentru securitatea aprovizionării, Comisia ar putea elimina plafonul în aceeași zi iar efectele sale vor fi monitorizate constant de un grup de agenții, inclusiv de Banca Centrală Europeană.

Propunerea va fi discutată de miniștrii energiei din UE în cadrul unei reuniuni de urgență joi, dar este puțin probabil să fie aprobată înainte ca miniștrii să se reunească din nou pe 19 decembrie.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025