Prețul aluminiului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, în urma loviturii de stat din Guineea
Prețul aluminiului a atins, luni, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, după apariţia ştirilor despre lovitura de stat din Guineea - al doilea producător mondial de bauxită (materie primă din care se extrage aluminiul n.r.).
De Ioana Petcu la 02.05.2022, 09:40Prețul aluminiului, metal folosit mai ales în construcţii şi industria producătoare de maşini, a explodat luni, crescând cu 1%. O tonă a ajuns să coste 2.776 de dolari americani la London Metal Exchange, atingând astfel cel mai înalt nivel din mai 2011. De asemenea, şi cotele producătorilor de aluminiu din China și Europa au crescut, scrie Financial Times.
Soldații din Guineea au declarat duminică că l-au capturat pe președintele Alpha Condé, anunţând o aparentă lovitură de stat militară. Veştile îngrijorătoare au avut un efect economic imediat, vizibil în special la nivelul industriei de extracţie şi prelucrare a bauxitei şi, implicit, în preţul ridicat al aluminiului. Guineea furnizează, la nivel mondial, aproximativ 25% din bauxita folosită, în special, de China și Rusia. Materia primă este rafinată pentru a obţine oxidul de aluminiu sau alumina, un prim pas esenţial în producția de aluminiu.
"Incertitudinea creată în jurul noului regim politic într-una dintre cele mai mari țări producătoare de bauxită din lume poate perturba fluxurile globale de export de mărfuri și, de asemenea, crește probabilitatea renegocierii contractelor de export, ceea ce poate pune presiune pe prețurile aluminei și aluminiului", spun analiștii de la JP Morgan. În primele șapte luni ale acestui an, Guineea a furnizat Chinei, cel mai mare producător mondial de aluminiu, 55% din aprovizionarea cu bauxită, potrivit analiștilor ING. Acţiunile au crescut luni şi în Australia, care este, la rândul său, unul din cei mai mari producători de bauxită din lume. Alumina Ltd a înregistrat o creştere de 3% la bursa australiană.
"Ne putem aștepta la achiziții mai agresive de alumină din China în următoarele săptămâni", au declarat analiștii BMO Capital Markets. Pe lângă bauxită, Guineea deţine şi minereu de fier de cea mai înaltă calitate. BMO Capital Markets susţine că proiectele dezvoltate din industria auriferă și minieră ar putea fi supuse renegocierii.