Preţurile caselor sunt în creştere, dar piaţa imobiliară riscă să se prăbuşească. Specialiştii recomandă la precauţie în 2018
Nu vă lăsaţi îmbătaţi de ofertele imobiliare! Atenţie la cât de mult vă îndatoraţi, dacă vreţi să vă cumpăraţi în 2018 o locuinţă.
De Redactia Observator la 02.01.2018, 21:42Nu vă lăsaţi îmbătaţi de ofertele imobiliare! Atenţie la cât de mult vă îndatoraţi, dacă vreţi să vă cumpăraţi în 2018 o locuinţă. Alegeţi un dezvoltator cu renume, împrumutaţi-vă doar cât vă puteţi permite şi luaţi în calcul cel mai sumbru scenariu. Experţii vorbesc despre o nouă bulă imobiliară, la fel ca în timpul crizei din 2008. Atunci preţurile au crescut artificial, iar mulţi români au rămas şi fără bani, şi fără case.
Pentru 2018, cuvântul de ordine pentru români ar trebui să fie precauţia. Suntem pe un vârf al creşterilor imobiliare, dar piaţa riscă să se prăbuşească, spun specialiştii.
Atenţie aşadar cât vă împrumutaţi şi ce contract semnaţi. Riscaţi să pierdeţi şi avansul, dacă dezvoltatorii nu vor mai avea bani să finalizeze proiectele.
Există câteva semne clare care arată că preţurile ar trebui să scadă.
Adrian Benţa, consultant financiar: Eu mă aştept ca numărul de cumpărători să fie mai mic în 2018 pentru că se îngreunează condiţiile de creditare, ratele şi Robor sunt în creştere, Prima Casă se transformă într-un program social.
Totuşi în Capitală, anul trecut, preţurile au urcat, în medie, cu 10%. Metrul pătrat se vinde cu aproape 1.300 de euro. În Braşov, locuinţele s-au scumpit cu 12 procente, iar la Iaşi cu aproape 14%.
Anul trecut s-a construit mult şi alert. Doar în Capitală şi împrejurimi, în 2017 s-au ridicat aproape 30.000 de apartamente şi case noi. Cât în ultimii 3 ani. Estimările pentru 2018 sunt mult mai precaute, pentru că Programul Prima Casă va avea mai puţine fonduri. În Capitală, Braşov şi Cluj se vor finaliza în jur de 17.000 de locuinţe.