Preţurile la energie, după liberalizarea pieţei. Cât ar putea costa un kWh din aprilie 2025
Protejarea consumatorilor vulnerabili trebuie să fie o prioritate, după liberalizarea pieţei energiei. Anunţul îi aparţine ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care spune că o piaţă liberă vine şi cu multe avantaje, în contextul în care plafonul de 0,68 lei/kWh este nesustenabil. Iată ce preţuri sunt vehiculate în acest moment pentru energie.
De Mădălina Chiţac la 07.11.2024, 14:53- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Autostrada de 415 kilometri la care se lucrează de 20 de ani. Au terminat până acum doar un sfert
Până în aprilie 2025 este în vigoare plafonarea prețurilor la energie. După aceea, piața devine una liberă, iar prețurile cu siguranță vor crește.
Se schimbă tarifele la energie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut și primele estimări în ceea ce privește prețurile pe care le vom plăti din aprilie 2025. Ministrul Vorbește despre un preț de 1,1 sau 1,2 lei pe kWh. Prețul care este sub plafonul maxim de 1,3 lei pe kWh, dar un preț dublu dacă ne raportăm la cel mai mic plafon din piață de 68 lei pe kWh.
Sebastian Burduja spune faptul că acest plafon de 68 lei pe kWh nu este sustenabil și că prețurile vor trebui să crească din aprilie 2025. Însă, ministrul promite faptul că până în aprilie anul viitor va veni cu o schemă de sprijin pentru cei vulnerabili, pentru cei care nu își pot plăti facturile
Aceștia vor fi ajutați de stat și ar putea fi luate în calcul mai multe criterii, spre exemplu venitorile acestor persoane sau numărul de membri dintr-o familie. În prezent avem 3 plafoane la energie, 68 de bani, 80 de bani și 1,3 lei pe kWh, plafoane pe care le plătim în funcție de cât consumăm.