Prosumatorii, obligaţi să scoată alţi bani din buzunar. Vor fi nevoiţi să-şi cumpere singuri baterii pentru stocarea energiei
Baterii pentru stocarea energiei. Vor trebui să le instaleze mulţi români în următorii doi ani, cel mai probabil cu bani din propriul buzunar. Măsura e obligatorie şi vine ca urmare a numărului tot mai mare de prosumatori care ar putea crea dezechilibre în sistemul energetic naţional.
De Mădălina Chiţac la 02.07.2024, 20:05Final de 2027. E termenul până la care prosumatorii vor trebui să-şi instaleze sistemele de stocare a energiei. Legea e obligatorie pentru instalaţiile fotovoltaice cu o putere cuprinsă între 10,8 şi 400 de kW. Şi vine la pachet cu costuri mari. Dacă la această casă am instala un sistem fotovoltaic de 10,8 kW, am avea nevoie de o baterie de stocare a energiei care să aibă o putere de cel puţin 5 kW, ceea ce înseamnă un cost de aproximativ 5.000 de euro.
La final de aprilie, în România erau 130.000 de prosumatori
"Nu mai utilizăm reţeaua naţională ca un acumulator pe perioada serii utilizăm energia stocată în baterie şi nu energia din reţea, pentru care plătim costuri", a declarat Sorin Lepădatu, instalator panouri. "Într-o oarecare măsură, n-ar fi o idee tocmai rea, pentru că poţi să foloseşti energia respectivă în situaţia în care ai o pană de curent. Cred că sunt puţini cei care vor vrea să plătească diferenţa respectivă să-şi pună bateriile respective", a declarat Daniel Cristea, prosumator.
Instalațiile de stocare vor trebui să aibă putere de cel puțin 30% din capacitatea sistemului fotovoltaic, daca acesta are până în 200 kW, și de cel puțin 50%, pentru sistemele cuprinse între 200 și 400 kW. "Este indicat ca puterea bateriei să fie de peste 50% din capacitatea sistemului fotovoltaic pentru a nu forţa cu multe cicluri de reîncărcare bateria", a declarat Sorin Lepădatu, instalator panouri. Noua lege ar trebui să corecteze dezechilibrele din reţea.
"Nu poţi să obligi pe cineva care a intrat pe o anumită schemă de sprijin, şi-a montat panouri în anumite condiţii de piaţă ca acum să facă o ditamai investiţie pe care nu şi-o planificase. Trebuie făcut un calcul. Cât costă dezechilibrele produse de prosumatori versus cât ar costa această montare naţională de baterii", a declarat Corina Murafa, expert energie. Rămâne de văzut dacă statul va suporta în vreun fel costurile montării acestor baterii. Momentan, doar la noul program Casa Verde autorităţile au anunţat că vor include sistemele de stocare şi vor suplimenta sprijinul acordat celor care vor să devină prosumatori. La final de aprilie, în România erau 130.000 de prosumatori.