RA APPS a avut, în 2023, un profit de 750.200 de lei și estimează un profit de 918.030 lei în 2024. Precizările vin după scandalul vilei de protocol din Aviatorilor
Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA APPS) anunţă că a înregistrat, anul trecut, un profit de 750.200 de lei, în timp ce pentru anul acesta se estimează realizarea unui profit de 918.030 lei. Precizările vin la scurt timp de la scandalul legat de vila de protocol din Aviatorilor, care ar fi renovată cu 7 milioane de euro.
De Redactia Observator la 05.03.2024, 12:17
”În anul 2023, RA-APPS a înregistrat un buget realizat pe profit de 750.20 mii lei, iar pentru anul 2024 există o propunere de realizare a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli (BVC) cu un rezultat de buget de profit în valoare de 918.03 mii lei”, a transmis instituţia, marţi, într-un comunicat de presă. Precizările RA APPS vin în contextul scandalului vilei de protocol din Aviatorilor.
Recorder a prezentat o investigaţie intitulată ”Palatul Împăratului: şapte milioane de euro din bani publici pentru confortul unei singure familii” potrivit căreia pe Bulevardul Aviatorilor din Bucuresti, într-una dintre zonele exclusiviste ale Capitalei, a apărut un şantier învăluit într-o secretomanie totală. Este vorba de lucrări la o vilă de 1200 mp, care a fost, până nu demult, sediu de partid, iar de câteva luni, e transformată, în cel mai mare secret, în reşedinţă pentru o singură familie.
Potrivit Recorder, suma pe care RA-APPS intenţionează să o investească depăşeşte 7 milioane de euro numai pentru renovare şi amenajare. Jurnaliştii precizează că, potrivit legii, cercul demnitarilor care ar avea dreptul la o asemenea locuinţă de protocol oferită de stat este foarte restrâns. Iar majoritatea indiciilor duc către aceeaşi persoană, şi anume preşedintele Klaus Iohannis.
Şi G4Media a scris că fostul sediu al Partidului Naţional Liberal şi al ALDE de pe Bulevardul Aviatorilor numărul 86 din Bucureşti este pe cale să fie transformat într-o ”locuinţă individuală” care va fi atribuită preşedintelui Klaus Iohannis după ce acesta îşi va termina al doilea mandat, citând o sursă din mediul politic. Aceeaşi sursă a susţinut că, în final, lucrările de amenajare vor costa 45 de milioane de lei, circa 9 milioane de euro.
- Scandalul vilei de protocol "pregătite" pentru Iohannis. RA-APPS spune că nu există vreo solicitare de atribuire...
- Renovarea vilei care ar fi pregătită pentru Iohannis. Ciolacu: Guvernul nu a dat bani. E o clădire cu risc...
- Pentru cine este vila renovată în secret cu 7 milioane de euro bani publici în Aviatorilor. Cotroceni: Nu a fost...
Ciolacu: Niciun ban de la bugetul statului nu a fost investit
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este vorba de o clădire cu risc seismic, monument istoric clasa A.”Ce am întrebat la RA-APPS şi mi s-a răspuns foarte clar: niciun ban de la bugetul statului nu a fost investit. Aşa este decizia Consiliului de Administraţie. Sunt din venituri proprii”, a explicat Ciolacu. El a precizat că şeful statului nu i-a cerut un spaţiu locativ sau să aprobe vreun ban pentru o clădire din România care să devină reşedinţa acestuia.
Administraţia Prezidenţială a transmis, într-un răspuns oficial către News.ro, că nu există nicio solicitare din partea şefului statului Klaus Iohannis sau a Administraţiei Prezidenţiale, pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru cabinet de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului preşedintelui.
La rândul său, RA APPS a precizat că nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului, iar sumele plătite pentru lucrările executate până în prezent sunt în cuantum de 2.100.000 lei. Regia a susţinut că planurile, simulările şi imaginile interioare vehiculate în spaţiul public nu corespund documentaţiei avizate, fiind rezultatul unor simple speculaţii.
RA-APPS menţiona că ”imobilul a fost construit în perioada 1960-1965, înainte de existenţa unor norme generale de proiectare antiseismică, prezintă degradări majore şi sunt necesare lucrări ample de consolidare, prin introducerea de elemente structurale care dublează/întăresc structura existentă”.
”Subliniem în acest context, faptul că Regia Autonomă “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat“ (R.A.-A.P.P.S.) are în administrare un patrimoniu vast, printre care şi clădiri istorice, considerate bijuterii arhitecturale, monumente istorice cu valoare de patrimoniu cultural, unele încadrate în clasa de risc seismic I sau II, situate în zone centrale ale Bucureştiului, pe care şi-a propus să le consolideze, identificând diferite surse de finanţare.
Reacția RA PPS privind scandalul vilei de protocol din Aviatorilor
În acest sens au fost iniţiate demersuri privind consolidarea şi eficientizarea energetică a unui număr de 7 clădiri aflate în administrarea sa, dintre care 4 monumente istorice, fiecare cu specificul propriu, urmând a se lua măsuri, progresiv, pentru realizarea intervenţiilor si la alte clădiri. Pentru aceste imobile a fost accesat Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic, în prezent întocmindu-se documentaţia în vederea semnării contractelor de finanţare”, afirma instituţia.
Potrivit RA-APPS, ”lucrarea ce urmează a fi executată la imobilul în discuţie face parte din strategia de consolidare şi conservare a patrimoniului statului, prin realizarea investiţiilor la imobilele emblematice/monumente istorice, şi este finanţată exclusiv din fondurile proprii ale R.A.-A.P.P.S, nefiind accesate fonduri bugetare”.
”Veniturile obţinute din activitatea regiei se utilizează, cu precădere, pentru realizarea investiţiilor la imobilele aflate în administrarea sa, precum şi în vederea asigurării cheltuielilor pentru întreţinerea şi administrarea întregului patrimoniu, astfel încât să se poată asigura fondurile necesare realizării acestor activităţi”, sublinia sursa citată.