Indicele ROBOR atinge un prag istoric. Ratele românilor cu creditele cresc din nou
Coşmarul Robor ia proporţii. Indicele pentru dobânda de referinţă la creditele în lei, a atins un nou prag istoric.
De Redactia Observator la 14.10.2017, 00:34Coşmarul Robor ia proporţii. Indicele pentru dobânda de referinţă la creditele în lei, a atins un nou prag istoric. Creşterea alertă este o mişcare nemaivăzută de analiştii de pe piaţa bancară în ultimii ani.
După câteva zile de linişte pe piaţa bancară ROBOR, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile pentru ratele în lei ale românilor, galopează. A ajuns azi la 1,82%, la cel mai mare nivel din ultimii 3 ani.
Surse din Banca Naţională au confirmat pentru reporterii Observator că, de la 1 ianuarie, ratele vor fi calculate la un ROBOR de 2%, aşa cum prevăd şi analiştii.
Într-un an, ratele au crescut şi au coborât de mai multe ori. În toamna anului trecut, pentru un credit Prima Casă, plăteam 910 lei în fiecare lună. La un an distanţă, din cauza dublării ROBOR, aceeaşi rată a crescut cu 138 de lei. Însă nu e tot. Săptămâna trecută, lucrurile păreau că se îndreaptă. Ei, bine, nu! Astăzi, s-au mai adăugat încă 5 lei. Şi dacă previziunile analiştilor se adeveresc, din ianuarie, rata noastră de 910 lei va creşte, în total, cu 164 de lei.
Măririle salariilor din sectorul bugetar şi creşterea economică bazată doar pe consum şi nu pe producţie sunt motivele. Cererea este mare, nu mai sunt suficienţi bani lichizi în piaţă, iar dobânzile cresc.
Românii datori la bănci îşi fac calcule.
Claudiu Cazacu, analist financiar:
Ceea ce pot face românii este să respecte un principiu de bază. În vremuri bune să creeze rezerve pentru vremuri mai puţin relaxante.
Doar anul acesta, valoarea împrumuturilor în lei este mai mare cu peste 16% faţă de 2016. Asta arată că ne luăm credite uşor pentru a cumpăra o casă, o maşină, electrocasnice sau pentru a face faţă cheltuielilor de zi cu zi.