România ar putea da 125 de milioane de euro pe tunuri antigrindină și avioane care să aducă ploaia, după seceta severă de anul acesta
125 de milioane de euro. Atât ar putea da statul pentru tunuri antigrindină și avioane care să provoace ploaie. Proiectul a fost propus de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în contextul în care România s-a confruntat cu o secetă severă în acest an. Peste 500.000 de hectare de teren agricol au fost declarate calamitate. Atât tunurile antigrindină, cât şi avioanele dotate cu echipamente speciale pentru sporirea şi creşterea frecvenţei precipitaţiilor ar urma să ajungă în ţară până la finalul anului următor.
De Redactia Observator la 08.09.2022, 22:55Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş a declarat, joi, că Guvernul alocă 125 de milioane de euro pentru tunuri anti-grindină şi avioane dotate cu echipamente speciale pentru sporirea precipitaţiilor, el precizând că documentaţia necesară pentru ca aceste echipamente speciale să fie achiziţionate este în curs de elaborare şi că speră ca începând de anul viitor să putem avea aceste echipamente.
125 de milioane de euro pentru tunuri antigrindină
Ministrul a anunţat că în cadrul Programului de Dezvoltare Durabilă, există o componentă prin care au alocat resurse pentru componenta de infrastructură pentru situaţii de urgenţă, 1.200 de ambulanţe cu un buget de 250 de milioane de euro. El a precizat că în cadrul acestei compoente este inclusă şi combaterea riscului de secetă, unde, împreună cu ministerul Agriculturii, a discutat despre un proiect dezvoltat pe două componente, în care se achiziţionează infrastructura specifică pentru tunuri anti-grindină şi cea pentru avioane dotate cu echipamente speciale pentru sporirea precipitaţiilor.
Bugetul alocat este de 125 de milioane de euro, a precizat Boloş. ”Noi am aprobat metodologia necesară pentru accesarea fondurilor, la nivelul Autorităţii Naţionale Antigrindină, documentaţia necesară pentru ca aceste echipamente speciale să fie achiziţionate este în curs de elaborare. Se vor derula procedurile de rigoare, după ce vom avea toate formalităţile puse la punct şi eu sper ca începând de anul viitor să putem avea aceste echipamente necesare”, a spus ministrul, potrivit news.ro.
Boloş a precizat că ”sunt o soluţie la combaterea riscului de secetă pe care România în acest an a avut de luptat cu acest tip de risc”.