România creşte capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina de la 2 milioane la 4 milioane tone lunar
Întâlnire importantă la Galaţi. Reprezentanţi ai Statelor Unire, Ucrainei, României şi Moldovei s-au întâlnit la Galaţi pentru a găsi o soluţie privind exportul cerealelor ucrainene. Întâlnirea a devenit necesară după ce Rusia a anulat acordul privind transportul lor pe marea Neagră. Reuniunea a fost anunţată de ambasada Statelor Unite la Bucureşti care a calificat-o drept "crucială". La final, Sorin Grindeanu a anunţat că România va creşte capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina de la 2 milioane la 4 milioane tone.
De Redactia Observator la 11.08.2023, 17:22Pe lângă ţările direct implicate la întâlnire au participat şi reprezentanţi ai Comisiei Europene. Ucraina a anunţat ieri crearea unui "coridor umanitar" în Marea Neagră, pentru trecerea cargourilor blocate în porturile ucrainene încă de la invazia Rusiei. La bordul navelor vor fi montate camere video care vor transmite în direct pentru a arăta că operaţiunea nu are niciun scop militar. Kievul nu a detaliat vreo rută în special, dar anterior a transmis că ia în considerare o rută prin apele teritoriale și zonele economice maritime exclusive ale României și Bulgariei.
Grindeanu: Creştem capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina de la 2 milioane la 4 milioane tone
Ministrul Transporturilor şi al Infrastructurii a declarat că în perioada următoare vor fi luate măsuri pentru a fi crescută capacitatea de tranzit prin România a cerealelor ucrainene de la 2 la 4 milioane de tone în fiecare lună.
"Am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainiene în contextul atacurilor pe care dumneavoastră le ştiţi din ultimele săptămâni asupra porturilor ucrainene de la Reni şi Ismail. În cadrul acestor întâlniri, am subliniat importanţa rutelor de transport româneşti terestre, pe cale ferată, dar şi navale pentru menţinerea unui flux continuu pentru exporturile şi importurile din Ucraina. Din perspectiva transportului pe Dunăre, Canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă pentru aceste transporturi şi de aceea este important să optimizăm capacitatea acestei rute. A fost o întâlnire extrem de bună, fructuoasă, care ne va duce prin măsurile pe care le vom lua la creşterea capacităţii de tranzit a cerealelor care provin din Ucraina, prin România, astfel încât de la peste 2 milioane de tone cât avem acum lunar să ajungem la ţinta pe care ne-am propus-o în perioada următoare şi anume de aproape 4 milioane de tone", a detaliat ministrul Sorin Grindeanu la Galaţi, potrivit Agerpres.
- Cerealele din Ucraina. Reprezentații UE, SUA, R. Moldova și României, întâlnire la Galați pentru a continua...
- Ucraina anunţă un coridor umanitar pentru navele blocate în porturile sale de la Marea Neagră de la începutul...
- Crima organizată de la Constanţa şi corupţia din România împiedică facilitarea exporturilor ucrainene: "Un mic...
- Ucraina a exportat peste 2,5 milioane de tone de cereale în acest an. Transporturile, afectate de retragerea Rusiei...
Ambasada SUA: Suntem hotărâţi să consolidăm şi să diversificăm rutele alternative pentru exporturile de cereale
La reuniunea de la Galaţi au participat, pe lângă ministrul Sorin Grindeanu, şi Jim O'Brien, care conduce biroul SUA ce gestionează regimurile de sancţiuni (U.S. Sanctions Coordinator), vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, Magda Kopczynska - director pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport, reprezentanţi ai Comisiei Europeane şi ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea.
"În faţa adversităţii, unitatea primează. Într-o întâlnire crucială, (...) România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite îşi vor uni forţele, în urma ieşirii dure a Rusiei din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră (...) În ciuda distrugerii nemiloase de către Rusia a infrastructurii portuare ucrainene şi a depozitelor de cereale, rămânem angajaţi în asigurarea continuităţii neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene, pentru a satisface cererea globală. Colaborând, suntem hotărâţi să consolidăm şi să diversificăm rutele alternative pentru exporturile de cereale pe cale ferată, rutieră şi maritimă, asigurând rolul esenţial al Ucrainei pe piaţa alimentară globală", a transmis Ambasada SUA.
În poziţia transmisă de Ambasada SUA a fost denunţat din nou Kremlinul pentru că "a transformat hrana în armă şi a pus în pericol securitatea alimentară globală".