Scade TVA în turism, prețuri neschimbate. Diferența se va duce în buzunarul patronilor
Turismul românesc primeşte încă un colac de salvare, după voucherele de vacanţă. Scăderea TVA de la 9 la 5 la sută va intra în vigoare de la 1 noiembrie. Astăzi, măsura a fost publicată în Monitorul Oficial şi, teoretic, ar trebui să ducă la costuri mai mici pentru turişti.
De Redactia Observator la 10.10.2018, 23:39Turismul românesc primeşte încă un colac de salvare, după voucherele de vacanţă. Scăderea TVA de la 9 la 5 la sută va intra în vigoare de la 1 noiembrie. Astăzi, măsura a fost publicată în Monitorul Oficial şi, teoretic, ar trebui să ducă la costuri mai mici pentru turişti. În realitate însă, nu va scădea niciun tarif.
Scăderea TVA de la 9 la 5 la sută va rotunji profiturile patronilor. Pentru clientul de rând nu va însemna mare lucru. Tariful unei camere de hotel de 3 stele din centrul Bucurestiului care acum este 255 de lei ar trebui sa scada pana la 246 de lei. Asta inseamna o ieftinire de 9 lei.O bere la draft care acum costă 9 lei ar trebui să se ieftinească cu 30 de bani, odata cu reducerea tva/ului de la 9 la 5 la suta, nici cât spuma din pahar.
Masura se va aplica si in cazul unor activitati recreative cum este bowlingul. aici Reducerea este mai semnificativa, de la 19 la 5 la suta.
Adrian Benţa, consultant financiar: Nu ma aştept să se vadă o scădere a preţurilor, nici pe termen mediu sau lung nu vor scădea deoarece economia este pe un puseu inflaţionist.
Mariana Guruianu, manager hotel: Se vor regăsi în serviciile pe care le vom oferi oaspeţilor şi în micile atenţii pe care le vor gasi în apartament şi în confortul pe care il primesc într-un spaţiu de cazare.
Anca Nedea, administrator restaurant: Se pot concentra mai mult pe investiţii în interesul clienţilor, atât în proprietate cât şi în creşterea calităţii serviciilor.
Nici în 2015, când TVA în turism a scăzut de la 24 la 9 procente, deci mult mai mult, români n-au simţit vreo ieftinire sau vreo schimbare în bine.
Pe litoral, spre exemplu, atât hotelurile cât şi restaurantele au continuat să lucreze cu personal necalificat, iar turiştii au căutat alternative mult mai atractive la vecinii bulgari.