Șoferii și muncitorii în construcții, la mare căutare în 2019
La început de an se numără joburile. Tinerii cu vârste între 25 şi 44 de ani sunt cei mai activi pe site-urile de anunţuri. Mai mult de trei sferturi dintre companiile din ţara duc lipsă de muncitori, calificaţi ori necalificaţi.
De Redactia Observator la 17.01.2019, 21:23La început de an se numără joburile. Tinerii cu vârste între 25 şi 44 de ani sunt cei mai activi pe site-urile de anunţuri. Mai mult de trei sferturi dintre companiile din ţara duc lipsă de muncitori, calificaţi ori necalificaţi. Locurile de muncă pentru şoferi, muncitori în construcţii şi lucrători comerciali sunt cele mai numeroase. Analiza specialiştilor arată că, în aceleaşi domenii, acum şi cererea este mai mare.
Noul an a început pentru mulţi români cu dorinţa de a-şi căuta un nou loc de muncă. Numărul celor interesaţi de o schimbare a crescut cu 30 la sută faţă de finalul anului trecut. Potrivit unui site de anunţuri, cei mai mulţi sunt interesaţi să-şi găsească rapid un job - si vor să fie şoferi, muncitori în construcţii ori ospătari.
Pentru ospătari sunt foarte căutate. Organizăm cursuri destul de frecvent, dar fiind un curs de calificare durează undeva la 3 luni sau chiar 6 luni, cum e cel de barman. Este organizat de două ori sau de trei ori pe an - Luminiţa Popa, organizator cursuri ospătari
Cei mai interesaţi sunt tinerii, care vor să se întreţină singuri, dar în acelaşi timp să îşi continue cursurile. Un ospătar câştigă între 1500 de lei şi 2000 de lei. De anul acesta, salariul unic muncitor în construcţii este de minumum 2300 de lei, după ce au fost eliminatele unele taxe. Cei care se angajează ca şoferi câştigă, în România, în jur de 2000 de lei.
Pe lângă faptul că numărul de căutări a crescut, comparativ cu anul trecut, românii şi-au păstrat preferinţele în materie de joburi. Spre exemplu, şoferii rămân în continuare la foarte mare căutare - Andreea Popa, reprezentant site de anunțuri
Șoferii și muncitorii în construcții, la mare căutare
Potrivit aceluiași site de anunţuri, care a analizat cererea de locuri de muncă, angajatorii care fac recrutare online au cele mai multe locuri disponibile tot pentru șoferi și muncitori în construcții. Abia pe locul trei sunt lucrătorii comerciali.
Forţa de muncă are din ce în ce mai multe persoane necalificate, acestea neaceptând posibilitatea de a se califica la locul de muncă. Noi îi ajutăm, bineînţeles cu un salariu mai mic. Ei vor din start salarii bune, weekenduri şi toate facilităţile posibile, chiar dacă nu au pregătirea necesară - Constanţa Costea, director magazin
Dacă un lucrător comercial poate să se angajeze fără experienţă, nu la fel se poate se spune şi despre un şofer. Fiecare meserie vine cu avantajele si dezavantajele ei.
Cert este că in România deficitul de angajaţi este tot mai mare de la un an la altul. În construcţii, chiar şi după noile măsuri fiscale, privind creşterea salariului, piaţa are nevoie de 70 de mii de angajaţi pentru a face cererilor de proiecte din acest moment.