Antena LIVE

Curs valutar

TAXELE locale în 2016: Situaţia impozitelor plătite de locuitorii din Sibiu, Galaţi şi alte oraşe din ţară

Sibienii vor plăti aproape aceleaşi impozite locale ca şi anul trecut, în pofida impozitării terenurilor de sub clădiri potrivit noului Cod Fiscal, Primăria Sibiu scăzând cotele de impozitare, sumele aferente anului 2016 putând fi plătite începând din 11 ianuarie.

De la 07.01.2016, 17:28
WhatsApp

 Sibienii vor plăti aproape aceleaşi impozite locale ca şi anul trecut, în pofida impozitării terenurilor de sub clădiri potrivit noului Cod Fiscal, Primăria Sibiu scăzând cotele de impozitare, sumele aferente anului 2016 putând fi plătite începând din 11 ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, a declarat, miercuri, că ghişeele Direcţiei Fiscale Sibiu sunt deschise în această perioadă, dar se încasează doar taxe fără debit, respectiv amenzi, taxe pentru autorizaţii de construire, taxe judiciare şi extrajudiciare şi alte taxe locale.

Încasarea impozitelor locale şi a taxelor cu debit, adică inclusiv impozitele pe clădiri, terenuri şi vehicule, se vor relua din data de 11 ianuarie.

Consiliul Local Sibiu a adoptat, în noiembrie 2015, taxele şi impozitele locale pentru anul 2016, ţinând cont de noutăţile introduse de aplicarea noului Cod Fiscal, în principal, impozitarea terenului de sub clădiri.

În cazul clădirilor rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, cota de impozit prevazută de noul Cod Fiscal este cuprinsă între 0.08% - 0.2%, iar Primăria Sibiu a redus cota de la 0,1 %, cât a fost în 2015, la 0,08% ”pentru a atenua astfel impactul asupra marii majorităţi a sibienilor ca urmare a introducerii impozitării şi pentru terenul de sub construcţii”.

În cazul clădirilor rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, cota de impozit prevăzută de lege este cuprinsă între 0,08% - 0,2%. În acest caz, Primăria Sibiu a adoptat o cotă de impozitare de 0,3 la sută, cu 1,5 la sută mai puţin decât în anul precedent, când clădirile respective erau impozitate ca şi clădiri nerezidenţiale.

În cazul clădirilor nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, cota de impozit aplicată de Primăria Sibiu s-a redus de la 1,8 la sută la 1,7 la sută, tot pentru a reduce impactul impozitării terenului.

Potrivit unor calcule efectuate de specialiştii Primăriei Sibiu, pentru un apartament de 50 de metri pătraţi cu 14 metri pătraţi de teren aferent în 2015 un sibian a plătit 129 de lei, iar în 2016 va plăti 136 de lei, cu şapte lei în plus.

De asemenea, pentru o casă de o sută de metri pătraţi care are şi 250 de metri pătraţi de teren, în 2015 o persoană fizică din Sibiu a plătit 294 de lei, iar în 2016 va plăti 316 lei.

O persoană juridică ce deţine un spaţiu nerezidenţial cu o suprafaţă de 220.000 de metri pătraţi a plătit anul trecut 2.954.634 de lei, iar în acest an va plăti 2.808.044, adică mai puţin cu peste 145.000 de lei.

Reprezentanţii Primăriei Sibiu au anunţat că şi în acest an se menţine reducerea de impozit acordată celor care plătesc integral impozitul pentru tot anul în primele trei luni. Facilitatea constă într-o reducere de 10 la sută din totalul impozitului şi se aplică doar persoanelor fizice.

O noutate pe care o introduce şi Primăria Sibiu în acest an este publicarea pe site-ul instituţiei a celor care înregistrează datorii la bugetul local. La finalul anului 2015, Consiliul Local Sibiu a adoptat, printr-o hotărâre, plafonul pentru publicarea pe site–ul instituţiei a debitorilor.

Conform hotărârii, vor fi publicate pe pagina de Internet a instituţiei numele şi sumele aferente debitorilor persoane fizice cu datorii mai mari de 500 de lei şi respectiv cele aferente persoanelor juridice cu datorii mai mari de 1.000 de lei.

Primele liste se vor publica la sfârşitul lunii martie.

La începutul lunii decembrie 2015, în evidenţele Primăriei Sibiu figurau un număr de 3.852 de persoane fizice cu datorii mai mari de 500 de lei, care cumulau un total de 9,6 milioane de lei, dar şi 371 de persoane juridice cu datorii totale de aproximativ 5,6 milioane de lei.

În ultima zi a anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a noilor reglementări privind Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală, care au fost votate de Camera Deputaţilor în ultima şedinţă din 22 decembrie şi au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. În urma noilor reglementări, pentru acest an sunt prevăzute şi scumpiri sau creşteri de taxe, cea mai importantă referindu-se la impozitarea proprietăţilor. În acest sens, autorităţile locale au mai multă libertate, astfel că pot creşte impozitele pentru clădirile rezidenţiale, mai ales pentru cele în care se desfăşoară activităţi economice.

Galaţi: Impozitele la locuinţe, mai mici în 2016, cele pentru terenuri şi maşini au rămas neschimbate

Gălăţenii vor plăti anul acesta impozite mai mici pentru locuinţe, în timp ce pentru terenuri şi maşini vor achita aceleaşi sume ca în 2015, potrivit Primăriei Galaţi, care precizează că persoanele care îşi vor plăti integral taxele până pe 31 martie vor beneficia de o reducere de 10%.

Pentru persoanelor fizice din municipiul Galaţi, cota de impozitare pentru spaţiile de locuit şi anexele acestora a scăzut de la 0,1% din valoarea impozabilă, la 0,08%, în acest an, faţă de 2015.

Gălăţenii vor trebui însă să achite sume mai mari pentru spaţiile cu altă destinaţie decât de locuit sau cu destinaţie mixtă, creşteri motivate de reprezentanţii Primăriei prin faptul că noul Cod Fiscal impune cote diferenţiate de impozitare a clădirilor, în funcţie de destinaţia şi de valoarea acestora. Astfel, la spaţiile cu altă destinaţie, cota de impozitare s-a stabilit la valoarea de 0,3%, în condiţiile în care Codul Fiscal permite aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,2 şi 1,3%, iar în ceea ce priveşte clădirile cu destinaţie mixtă, respectiv rezidenţială şi nerezidenţială, s-a stabilit impozitarea cu o cotă de 0,08% pe spaţiul considerat cu destinaţia de locuinţă şi cu o cotă de 0,3% pe spaţiul considerat cu altă destinaţie.

Spre exemplu, pentru un apartament cu destinaţia de locuinţă, cu două camere, cu suprafaţa de aproximativ 50 de metri pătraţi, cu toate utilităţile, cu o valoare estimată la 80.000 de lei, situat în zona A, dacă în 2015 s-a plătit un impozit de 132 de lei, în 2016 se va achita suma de 129 de lei. În cazul în care apartamentul are o altă destinaţie, valoarea impozitului creşte de la 132 de lei la 240 de lei. În cazul unei destinaţii mixte a apartamentului, respectiv rezidenţială şi nerezidenţială, valoarea impozitului se modifică de la 132 de lei cât a fost în 2015, la 185 de lei în 2016.

Şi persoanele juridice vor beneficia de diminuări de impozite. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Galaţi, în cazul persoanelor juridice, cota de impozitare pe clădirile rezidenţiale (spaţii de locuit) şi anexele acestora scade de la 1,5 la sută din valoarea impozabilă (2015) la 0,2 la sută (2016). Şi la spaţiile cu altă destinaţie, cota de impozitare propusă scade de la 1,5% la 1,3%. În ceea ce priveşte clădirile cu destinaţie mixtă, se va impozita cu o cotă de 0,2% spaţiul considerat cu destinaţia de locuinţă şi cu o cotă de 1,3% spaţiul considerat cu altă destinaţie, faţă de 1,5% cât a fost în 2015, pe toată suprafaţa, indiferent de destinaţie.

De exemplu, pentru un apartament cu două camere, suprafaţa de aproximativ 50 de metri pătraţi, cu valoarea estimată de 80.000 de lei şi toate utilităţile, situat în zona A, cu destinaţia de locuinţă, impozitul scade de la 1.200 de lei, cât a fost în 2015, la 160 de lei, în 2016. Dacă acelaşi apartament are altă destinaţie, impozitul se diminuează de la 1.200 de lei la 1.040 de lei. Dacă apartamentul are destinaţie mixtă, atunci persoana juridică va plăti 600 de lei în 2016 faţă de 1.200 de lei în 2015. Şi în cazul persoanelor juridice, noul Cod Fiscal impune cote diferenţiate de impozitare a clădirilor, în funcţie de destinaţia şi de valoarea acestora.

În ceea ce priveşte impozitul pe terenuri pentru anul fiscal 2016, s-a aprobat menţinerea cotei nivelului obligaţiilor fiscale la cel din 2015, pentru toate terenurile intravilane, aflate în categoria de folosinţă ”terenuri cu construcţii”. În cazul terenurilor intravilane înregistrate în altă categorie, cu o suprafaţă ce depăşeşte 400 metri pătraţi, impozitul pentru 2016 scade cu 3%. În schimb, pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani la rând, se va majora impozitul cu 500% începând cu al treilea an. Pentru anul 2016, noul Cod Fiscal prevede şi impozitarea terenurilor ocupate de construcţii.

Referitor la impozitul pe mijloacele de transport pentru anul 2016, aceste obligaţii fiscale se menţin ca în anul 2015, pentru motociclete, tricicluri, autoturisme cu capacitate cilindrică până la 2.000 de cmc, inclusiv, şi tractoare înmatriculate. Impozitul va scădea cu 3% pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică peste 2001 cmc şi vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 12 tone inclusiv. Tot cu circa 3% va scădea impozitul şi pentru autovehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 12 tone.

Conform reprezentanţilor Primăriei, taxele de eliberare a certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor pentru 2016 rămân la nivelul din 2015, la fel şi taxele speciale cum sunt cele de habitat, ecarisaj sau hoteliere.

Pe de altă parte, şi în anul 2016, contribuabilii persoane fizice vor beneficia de bonificaţia de 10%, dacă îşi plătesc integral taxele şi impozitele până pe 31 martie. De bonificaţii de 3% şi, respectiv, 10% conform prevederilor legislative vor beneficia şi contribuabilii persoane juridice, cu condiţia să îşi achite integral taxele şi impozitele locale până la aceeaşi dată.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, a declarat, miercuri, că nivelul acestor taxe şi impozite a fost stabilit la sfârşitul lunii noiembrie 2015, în urma aprobării unei hotărâri în acest sens de către Consiliul Local.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, deocamdată contribuabilii nu îşi pot achita impozitele şi taxele locale deoarece se lucrează la introducerea unor date în sistemul informatic aferent, având în vedere modificările generate de noul Cod Fiscal.

Buzău: Taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate în 2016, a declarat primarul Constantin Boşcodeală.

Acesta a precizat însă că vor fi introduse şi taxe noi, precum impozitul pe terenul aferent sau taxa specială ecologică pentru persoanele care nu au contracte cu firma de salubritate.

În 2016, taxele nu se majorează, rămân la fel. Suntem unul din cele opt municipii reşedinţă de judeţ care vor avea aceleaşi taxe ca anul trecut. Am ales procentul de 0,08 din valoarea construcţiilor. În acelaşi timp am micşorat impozitele pentru persoanele juridice de la 1,5 la 1,3%. În privinţa taxelor şi impozitelor, cetăţenii să se aştepte la aceleaşi taxe sau chiar mai mici pentru că se calculează altfel”, a declarat, joi, primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală.

Edilul a precizat că pentru autoturisme buzoienii vor plăti în 2016 aceleaşi taxe ca anul trecut.

De asemenea, el a spus că vor fi introduse şi taxe noi.

În privinţa noilor taxe, impozitul pe terenul aferent şi valoarea acestuia este de 5 lei, însă valoarea clădirii cumulată cu valoarea terenului ajung la cel mult aceeaşi valoare ca anul trecut. (...) Se instituie taxa specială ecologică, datorată de către utilizatori persoane fizice şi persoane juridice în cazul prestaţiilor de care aceştia beneficiază individual, fără contract încheiat cu operatorul serviciului de salubrizare din municipiul Buzău, taxă care se stabileşte după cum urmează: 10 lei pe lună de persoană, pentru persoane fizice; 80 lei pe lună metrul cub, pentru persoane juridice. În acest scop, operatorul serviciului de salubritate va comunica lunar Direcţiei Tehnice a Primăriei Buzău lista cu persoanele fizice şi juridice fără contract de salubrizare, listă care ulterior va fi transmisă Direcţiei Economice pentru dare în debit şi executare. Această taxă de salubritate va fi fixată doar celor care nu au contracte de salubritate. Primăria în loc să mai plătească din banii municipalităţii ridicarea gunoiului menajer şi a depozitelor accidentale de gunoi se va face din această taxă”, a mai spus Boşcodeală.

Sursa: mediafax.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024