Tinerii îngroaşă rândul şomerilor, nemulţumiţi de condiţiile oferite de angajatori. Lipsa de experienţă sau comoditatea îi împiedică să intre pe piaţa muncii
Actualii absolvenţi ai cursurilor liceale îngroaşă rândul şomerilor din România. Fie că au promovat sau nu Bacalaureatul, aceștia nu reuşesc să ajungă la o înţelegere cu viitorii angajatori. Fie nu le convine programul de lucru, fie nu sunt dispuşi să primească un salariu de început. De cealaltă parte, şi angajatorii caută de cele mai multe ori experienţă, ceea ce îi dezavantajează pe tineri.
De Oana Matache la 02.09.2021, 16:43Mihăiță Sână este administratorul unui restaurant din Baia Mare şi caută de câteva săptămâni să angajeze personal tânăr. Chiar dacă este dispus să ofere școlarizare la locul de muncă și un salariu care în timp să ajungă până la 3.500 de lei, încă nu a reușit să găsească doritori. "Nu le convine programul. Toţi şi-ar dori un program foarte scurt de 4, 5, maxim 6 ore, şi în domeniul ospitalităţii acest lucru nu se poate. Ceea ce nu le mai convine dânşilor este ora la care se deschide, la 7 dimineaţa, la 6 să se pregătească să vină", povesteşte el.
Majoritatea tinerilor spun că nu se simt pregătiţi pentru un loc de muncă stabil. Mulţi vor să încerce doar pentru o scurtă perioadă de timp. O tânără se declară "paralelă cu lumea" şi spune râzând că şi-ar face toate poftele şi ar trăi bine cu 2 mii de lei pe lună, în timp ce o alta, în căutarea unui loc de muncă, se plânge că are tot ce îi trebuie, mai puţin experienţă.
În ultimele două luni, 520 de tineri și-au depus dosarul de șomaj numai în județul Maramureș. În această perioadă, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă a organizat și mai multe târguri de joburi, însă nici aşa tinerii nu s-au înghesuit. "Tinerii s-au prezentat la aceste evenimente în proporţie de 20% din persoanele participante. S-au prezentat, au dialogat cu agenţii economici, oarecum au luat pulsul pieţei muncii, nu sunt foarte interesați", spune Ștefania Donca, purtător de cuvânt AJOFM Maramureș.
"La noi ar fi şi faza că se caută experienţă", comentează o tânără, nemulţumită că nu are cum să o acumuleze propriu-zis dacă nu se angajează. În schimb, o femeie dă vina, în primul rând, pe comoditate. "În ziua de astăzi (tinerii n.r.) sunt foarte comozi. Ar trebui totuşi să înceapă puţin să vadă ce înseamnă a munci şi a lucra. Pe bani puţini să accepte, dar să vadă ce este să lucrezi într-adevăr".
În perioada următoare, în Maramureș va fi organizată o bursă a locurilor de muncă dedicată special tinerilor absolvenți pentru a reduce numărul șomerilor din această categorie de vârstă.